14 évvel tovább élhet, ha betartja ezt az öt szabályt


-A A+

Közhelyesnek tűnhet az alábbi öt tényezőt emlegetni, de amerikai kutatók bebizonyították, hogy tényleg tovább élhetünk, ha betartjuk ezeket a szabályokat.

A Harvard Egyetem kutatói 120 ezer résztvevőt követtek 30 éven át, hogy kiderítsék a hosszú élet titkát. A vizsgálat eredményei lenyűgözőek: egy ötvenéves férfi 12, míg egy ötvenéves nő akár 14 évvel tovább élhet, ha betartja az alábbi öt szabályt. 

Ne dohányozzon!

Ha eddig nem dohányzott, már ne is kezdje el. A dohányzás hiánya miatt ugyanis tovább élhetünk. Amerikában évente 480 ezer halálesetért felelős a dohányzás, pedig ez megelőzhető lenne. Ha tehát sokáig szeretnénk egészségesen élni, ne gyújtsunk rá, vagy mielőbb igyekezzünk leszokni róla. 

Alkoholt csak mértékkel fogyasszon!

Ha sokáig akarunk élni, a mértéktelen alkoholfogyasztásról is le kell mondanunk. A kutatás szerint nem kell teljes absztinencia szerint éljünk, férfiaknak napi egy-két, nőknek napi egy pohárny bohár bor vagy sör elfogyasztása ajánlott. Tanulmányok szerint a mértékletes alkoholfogyasztás egészségesebb, mint az absztinencia. 

Figyeljen a testsúlyára!

A kutatók azt javasolják, hogy testtömegindexünk (BMI) 18.5 és 24.9 közötti érték között legyen. Ebben az esetben ugyanis alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedések, a stroke, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázata. 

Étkezzen változatosan!

A kiegyensúlyozott étrend  és minőségi táplálékok fogyasztása révén szervezetünk kellő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyagokhoz jut. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, sovány húsokat. Korlátozzuk a só- és cukorbevitelt.  

Mozogjon!

Napi 30 perc testmozgás – ennyi is elég a kutatók szerint ahhoz, hogy a többi szabály betartásával egyidejűleg 12 vagy 14 évvel meghosszabbítsuk életünket. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X