A szexuális életre is hatással van a pajzsmirigyzavar


-A A+

A pajzsmirigy az egész szervezet működésére hatással van, így számtalan problémát okozhat. Sokan nem tudják, de alulműködése a libidót is negatívan befolyásolja  írja közleményében a Budai Endokrinközpont. Ha valakinél hirtelen megváltozik a szexuális aktivitás, akkor érdemes a pajzsmirigy zavarára is gondolni.

A szexuális aktivitást sok minden befolyásolja, hiszen a libidó egy igen összetett folyamat, melyre hatással van többek között a kor, a pszichés egészség, a párkapcsolat, bizonyos gyógyszerek, valamint egyes betegségek. A szexualitást több hormon is befolyásolja. Ezek közül az androgén hatású tesztoszteron és nőknél az ösztrogén a legfontosabb. Éppen ezért gyakran fordul elő szexuális zavar tesztoszteronhiány esetén valamint menopauza táján, amikor az ösztrogén szintje csökken.

Érdemes tudni, hogy a nőknél ugyanúgy termelődik tesztoszteron, így nem csupán a férfiaknál játszik nagy szerepet a libidó meglétében, hanem a gyengébbik nem tagjainál is. Mindezeken kívül a csökkent szexuális vágy sokszor függ össze pajzsmirigy alulműködéssel, így gyakran diagnosztizálják szexuális probléma esetén – figyelmeztet a közlemény.

Pajzsmirigy hatása a libidóra

A pajzsmirigy alulműködés igen általános tüneteket produkál, ezért a betegeknél gyakran későn derül fény az állapotra. A panaszok közt a csökkent libidó is szerepel, ám ilyenkor a legtöbben a stresszt és a fáradtságot teszik felelőssé. Pedig mindegyik tünet utalhat pajzsmirigyzavarra, így ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, érdemes kideríteni, vajon mi is okozza.

Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, ami az egész szervrendszerre hatással van, így a reproduktív szervek is csökkent üzemmódra kapcsolnak, amit csak tovább ront a hypothyreosis következtében fellépő fáradtság, esetleg depresszió. Ennek következtében különböző szexuális diszfunkciók jöhetnek létre, például a libidó csökkenése, orgazmusra való képtelenség, hüvelyszárazság, fájdalmas együttlét.

Egyéb  hormonális problémák is felléphetnek, köztük is a leggyakoribbak a nemi hormonok (tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron) csökkent termelődése, valamint a mellékvesében termelődő DHEA (dehydroepieandrosterone) alacsony szintje, mely szintén hozzájárulhat a szexuális vágy csökkenéséhez.

Van megoldás

Kutatások kimutatták, hogy a pajzsmirigyfunkciók helyreállításával a szexuális problémák is megszűnhetnek. Ehhez azonban első körben laborvizsgálatra van szükség, ahol a TSH szint mellett érdemes megvizsgálni a T3, T4 mennyiségét, valamint az antitestek esetleges jelenlétét. Szükség esetén ultrahang és képalkotó vizsgálatokat javasolhat az orvos.

Ezek birtokában a pajzsmirigyzavar megléte kideríthető, és személyre szabott terápia állítható fel. Ez leggyakrabban élethosszig tartó gyógyszeres kezelést jelent. Fontos azonban, hogy akiknél egyszer már megállapították a pajzsmirigyzavart, rendszeres szakorvosi kontrollra szorulnak, hiszen az alkalmazott gyógyszer adagjának időnkénti módosítására lehet szükség.








EZT OLVASTA MÁR?

X