Bor és ünnep – ezt ajánlja a karácsonyi asztalra a világhírű sommelier


-A A+

Világjáró sommelier-sorozatunk friss kiadásában Szabó Zoltán az ünnepekre ajánl kiváló borokat, azt is részletezve, hogy mire figyeljünk oda a kiválasztásukkor.

Kreinbacher „Prestige” Brut, Somló-Hegy, Magyarország: 100 százalék furmint, 9 gramm per liter maradékcukorral, 12 százalékos alkoholtartalommal, szuperelegáns, számos apró buborékkal, csonthéjas gyümölcsökkel, főleg barackkal, virágos aromával, nagyszerű ásványi aroma- és ízvilággal rendelkező, fényűző bor. Valódi, finom klasszikus metódusú pezsgőbor, a ’13-as évjáratot nemrég platinum medállal tüntették ki a nem-tradicionális szőlőkből készült pezsgő borok világbajnokságán. Vásárolj belőle egy dobozzal, hat üveggel és köszönd meg később!

Domeniile Panciu „Cuvée Prestige” Brut, Dealurile Moldovei, Románia: testes, kerek, mégis erőteljes, alma- és birsalma, szárított fűszernövényekkel, kamillavirág aroma árnyalataival, és egy hosszú citrusos lecsengéssel. Próbáld serpenyőben készült borjúmiriggyel vagy füstölt szivárványos pisztráng krémmel és citrusos infúzióval.

Domaine Roux Bourgogne Aligoté, 2017, Burgundia, Franciaország: könnyed, sovány és ropogós, jó intenzitással és hosszúsággal, lime és zöldalma beütésekkel és egy különös zamattal – ásványi íz aljzatokkal. Nagyszerű a maga egyszerűségében és erősen étel-barát, szóval érdemes az ünnepek alatt töltött káposztával kóstolni.

Weinrieder Grüner Veltliner „Klassik”, 2016, Weinviertel, Ausztria: egy valóban klasszikus, a könnyűtől közepesig tartó súlyú, csodálatos frissességgel, tiszta, fehérbarack-, virág- és lonc-beütésekkel, zöld veltelini szőlőfajtából. Finom szerkezettel bír, feltehetően a löszföldnek köszönhetően, amelyen a szőlők teremnek. Próbáld székelyes felvágottakkal, szalonnabőrös disznósajttal.

Château Pigoudet „Premiér” rosé, 2017, Aix-en-Provence, Franciaország: nagyon csinos, nőies, könnyű és illatos, zamatos savassággal, varjútövis- és rózsaszirom-beütésekkel – nyári emlékeket idéz fel.

Massimo Rattalino Langhe Nebbiolo „Ventisei”, 2016, Piemont, Olaszország: a régió zászlóshajó szőlőjéből készült, a Nebbiolóból, abból a szőlőből, amelynek köszönhetjük a híres Barbarescót és Barolót. Ez a közepes testsúlyú, finom csersavú gerincet, piros ribizli-, gránátalma- és virágízet kapó bor egy old school, rusztikus éllel bír, a háttérben „földes” benyomásokkal. Érdemes egy hatalmas mangalica flekkennel próbálni, és boldog leszel tőle, ezt garantálom!

Château Lideyre, 2015, Castillon Côtes de Bordeaux, Franciaország: egy könnyedebb vörösbor egy Bordueux-i szatellit-alrégióból, a Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon házasításából, a Gironde folyó jobboldali partján termesztett szőlőből. Egy egészen jól felépített bor az említett borászat belépő szintű borai között, szilvás-csokoládészerű ízekkel, enyhe csersavakkal és zamatos finomsággal. Érdemes véreshurkával próbálni és selymes krumplipürével.

Capanna „Rosso del Cerro”, 2016, Toszkána, Olaszország: többnyire Sangiovese szőlőfajtából készült, a toszkánai zászlóshajó vörös szőlőből, vörös cseresznye és friss szőlő aroma nyomatékával. Lágy csersav és fűszeres, szerecsendió, szegfűszegélyes finomság érződik rajta. Érdemes grillezett Transylvania borjúhússal kóstolni.

Gere Attila „Kopár”, 2013, Villány, Magyarország: cabernet franc, merlot és cabernet sauvignon cuvée, egy komoly vörös, kissé könnyedebb a 2012-es évjáratnál, de pontosan így szeretem, és értékelem az eleganciáját, pontos felépítését és egyensúlyát. Fekete ribizlivel érkezik, egzotikus fűszerességgel és szárított virágok aromájával, hasonló zamattal, sima csersavakkal, hosszan tartó kardamom-fűszeres lecsengéssel. Lehet fogyasztani most, de csak előnyére fog válni egy pár év. Ha most fogyasztod, akkor dekantáld egy órával előtte, és egy nagy adag protein mellé idd, például egy Transylvania T-bone steakkel.

Füleky Pincészet, 6 Puttonyos Tokaji Aszú, 2007, Tokaj, Magyarország: a borok csodája, édes és zamatos, mégsem émelyítően. Egy nagyon jó adag savassága van, hogy súlyát és nagyjából 200 gramm/liter maradékcukor-tartamát ellensúlyozza, birsalma marmaládé-szerű és mézes fehérhúsú, nyári gyümölcsökre emlékeztető ízekkel, és egy állandó zamatos finomsággal. Magában fogyaszd és elmélkedj, vagy próbáld serpenyőben sült libamájjal, nem mint előétel, hanem mint főfogás.

A cikkben megemlített borok többsége megvásárolható itthon, több mint tisztességes áron, többek között a sepsiszentgyörgyi Szimpla romkocsmánál levő Lucky Day ajándékboltban. Ne feledjétek: az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz borokat igyunk. Kellemes ünnepeket!

Címlapi illusztrációnk forrása: walesonline.co.uk








EZT OLVASTA MÁR?

X