Egyetemistáknak: 7+1 dolog, amit már ma megtehetsz a sikeres vizsgaidőszakért


-A A+

Nyakadon a vizsgaidőszak, és fogalmad sincs arról, hogyan fogod átvészelni? Ebben segítünk bevált tippjeinkkel. Összegyűjtöttünk 7+1 olyan dolgot, amit már ma megtehetsz azért, hogy sikeres légy a vizsgaidőszakban.

Döntsd el mihamarabb, a megadott vizsgaidőpontok közül melyikre mész el, meddig akarod megírni, elkészíteni a dolgozatokat, projekteket, és ezeket vésd be a naptáradba! 

Tervezz előre!

Ha megvannak a vizsgák, dolgozatok leadásának határidői, gondolkodj el azon, mennyi időd van ezekre felkészülni. Ezután készíts egy tanulási menetrendet magadnak! Nyugodtan írd be a naptáradba a pihenésre szánt időt is, a közös tanulások, bulik időpontját. Esténként készíts listát a másnapi teendőidről!

A tanulás megszervezésekor hagyj időt az ismétlésre is és inkább több, mint kevesebb időt szánj egy-egy feladatra. Közbejöhet egy betegség, egy nem várt látogató, vagy éppen a "túl vagyok egy vizsgán, kicsit pihenek" érzés.  

Szerezd be!

A tanulás nulladik – és talán egyik legfontosabb – lépése, hogy átnézed, megvan-e minden tanagyag, könyv, jegyzet. és ha nincs, megpróbálod mihamarabb beszerezni, kölcsönkérni a jófej csoporttársaktól.

Rend a lelke

Jól tudjuk, hogy a rend a lelke mindennek, így a sikeres vizsgaidőszaknak is. Azonban ha vizsga előtt egy nappal jut eszedbe a portörlés, a ruháid szelektálása vagy éppen a zakuszka évjáratának kiderítése, értékes időt pazarolhatsz el. Azt ajánljuk, még a szesszió kezdete előtt rakj rendet magad körül. Persze nem kell nagytakarításba fogni, csupán alakíts ki magadnak egy rendezett kuckót, ahol semmi nem vonja el a figyelmedet a tanulásról.

Csak ami szükséges

Csinálj egy gyors leltárt a konyhában, fürdőszobában, íróasztalodon: mi az, ami hamarosan el fog fogyni és nélkülözhetetlen számodra?Kifogyóban a wc-papír, elhagytad a kedvenc szövegkiemelődet, lejárt a zacskósleves? Írj egy listát és inkább most szerezd be a szükséges termékeket, mint a dolgozat leadásának határideje előtt két órával. Szesszióban nagy a kísértés, hogy elugorj a boltba, valami nélkülözhetetlen dologért, és így teljen el sok-sok drága óra.

Mit egyél?

Ha körbenéztél a "kamrádban", felírtad a bevásárlólistádra a nélkülözhetetlen élelmiszereket, írj egy listát arról is, milyen ételek tudsz gyorsan elkészíteni. Sokkal jobb, mint gasztrovideókat nézni és recepteket keresni az interneten tanulás helyett.  

OFF

Hidd el sokkal több időd lesz felkészülni a vizsgáidra, ha a telefonodon és a laptopodon is kikapcsolod a wifit. Persze bizonyára a tanuláshoz szükséged van az internetre, hiszen ha nem értesz valamit utánanézel, megkérdezed a csoporttársaktól, közben megnézed az Instagrammot, Facebookot, az idő pedig el is telt. Hogy ezt elkerüld, karikázd be azt a jegyzeteidben, amit nem értesz és ha befejezted az adott fejezetet, tételt , akkor nézz utána. Letölthetsz a telefonodra hasznos alkalmazásokat (OFFTIME, Space, Forest) amelyek blokkolják a közösségi oldalakat, az értesítéseket, mérik a tanulással, szórakozással töltött időt. 

+1: Tanulj!








EZT OLVASTA MÁR?

X