Cserbenhagyásos balesetek is előfordulnak a sípályákon – Hargita megyei hegyimentőket kérdeztünk


-A A+

Nem veszélytelenek a téli sportok, minden síszezonban számos baleset történik a pályákon. Ezek egy része megfelelő viselkedéssel, néhány alapvető szabály betartásával és felelős magatartással elkerülhető. A Salvamont Csíki Hegyimentő Egyesület munkatársaival, Czikó Levente elnökkel és Orbán Zsuzsa-Lilla taggal a téli síbalesetek okairól, következményeiről és a megelőzés módjairól beszélgettünk.

A megfelelő időjárás és csapadék hiányában későn indult be az idei sízezon, az alacsonyabban fekvő pályákon nem is beszélhetünk folyamatos működésről. Ennek megfelelően a síbalesetek száma is alacsonyabb az elmúlt évekhez viszonyítva. Ennek ellenére előfordultak súlyos következményekkel járó balesetek.

Kirívó eset is akadt: egy fiatal nő Facebook-bejegyzésében arról számolt be, hogy édesanyja súlyos balesetet szenvedett egy Hargita megyei sípályán, és súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A hölgy anyját valósággal elgázolta egy nagy sebességgel síző férfi, ennek következtében elveszítette egyik veséjét, többszörös csonttöréseket és -repedéseket, valamint arcsérüléseket is szenvedett. A balesetet okozó síző segítségnyújtás nélkül távozott a helyszínről, azonosítása azóta sem sikerült (cikkünk megjelenését követően jelentezett az áldozat lánya és jelezte, hogy megkerült a vétkes, aki sérülések nélkül úszta meg az esetet, majd személyes adatai megadása nélkül elhagyta a helyszínt, szerk.megj.).

Ha valaki bajba jut a hegyvidéken, az 112-es sürgősségi számon, a 0372126668 vagy a 0SALVAMONT számokon, illetve a SALVAMONT mobil alkalmazáson kérhet segítséget.

A balesetet előidéző síző magatartása nem csupán felháborodást keltő, hanem etikátlan is – tudtuk meg a Csíki Hegyimentő Egyesület munkatársaitól. „Ha valaki balesetet okoz, vagy akár csak szemtanúja egy ilyen eseménynek, köteles a helyszínen segítséget nyújtani és ott maradni, hogy a kiérkező hatóságok azonosítani tudják, ez alapvető szabály” – mondta el érdeklődésünkre Czikó Levente. Hozzátette: a konkrét esettel kapcsolatosan nehéz igazságot tenni, hiszen nem voltak a helyszínen a hegyimentő szolgálat munkatársai, nem lehet tudni, pontosan hogyan történtek az események.

A pályaüzemeltetők nem kérnek a hegyimentőkből

A Csíki Hegyimentő Egyesület jelenleg egyetlen pálya működtetőjével sem áll szerződéses viszonyban, ez azt jelenti, hogy nem látnak el pályaszolgálatot, nincsenek jelen a sípályákon – árulta el az egyesületi elnök. „Egyedül a csíkcsicsói polgármesteri hivatallal van szerződésünk, tehát ami a csicsói közbirtokossági területeken található sípályákon történik (Hargitafürdőn és Piricskén), arról elméletileg értesülünk és gyorsan közbe tudunk avatkozni. Hétvégenként általában előfordul egy-két eset, amikor számítanak a segítségünkre, ezek többsége apróbb sérülés, ficam, de előfordulnak súlyosabbak is, mint az említett súlyos baleset” – mondta el Czikó Levente.

A szerződések hiányától függetlenül Hargitafürdőn minden hétvégén szolgálatot látnak el, ami ha nem is jelent konkrét pályaszolgálatot, de biztosítja, hogy minden sérülthöz nagyon rövid idő alatt elérnek. "Egyébként a gyors reagálás igaz bármilyen esetre, csak éppen nem ülünk a pálya szélén" - tette hozzá Orbán Zsuzsa.

A balesetek okai sokrétűek lehetnek. Előfordul, hogy nem megfelelő felszerelést használnak a sízők, vagy nem megfelelően használják azt. „Gyakori hiba, hogy nem jól állítják be a kötéseket a bakancsokon és nem oldanak ki, amikor szükséges lenne” – árulta el az okokról az elnök. Az ízületi sérülések, de akár a törések okai között van a nem megfelelően elvégzett bemelegítés is.

Kórházi statisztika Nem jegyeztek sok téli sporttal kapcsolatos balesetet a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházban az idei szezonban. Mindössze hét olyan esetről számoltak be az intézmény sürgősségi részlegén, amelynél egyértelműen sí-, vagy snowboard-baleset van feltüntetve közleményként. A cikkünkben is említett súlyos baleseten túl rándulások, ficam, törés, zúzódások fordultak elő. "Több is lehetett a téli sporttal kapcsolatos sérülés, előfordulhat, hogy a baleset okainál nem tüntetik fel, hogy síbalesetről van szó" – tájékoztatott R. Kiss Edit, az intézmény sajtóreferense.

Ne értékeljük túl a sítudásunkat!

Súlyosabb esetekhez vezethet a nem kellően felmért sítudás és a nem megfelelő felkészültség. Ilyenkor a leggyakoribb oka a baleseteknek, hogy a síző nem jól választja ki a pálya nehézségét, túlértékeli a tudását, nem tartja be az ereszkedés alapszabályait, nem jól választ útvonalat, nincs tekintettel a pályán előtte haladókra. „Ha mindenki betartaná a sízésre vonatkozó KRESZ-szabályokat, a balesetek nagy része megelőzhető volna. Tíz ilyen alapvető szabály van, ami nemzetközileg ismert” – mondta Czikó Levente.

A gond az, hogy a sípályák üzemeltetői nem fordítanak kellő figyelmet a figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra. Nincsenek kifüggesztve a pályákon a szabályok, és nem felügyelik azok betartását. „A pályákon nincs ember, aki figyelné a kamikázé sízőket. Ha kirívó viselkedést észlelnek, a sípályát használók is jelezhetnek, de sokan inkább elkerülik az ebből adódó esetleges konfliktusokat, vitákat és nem szólnak. Adott esetben ki lehet hívni a hatóságokat, ha azt érzékelik, hogy valaki veszélyeztet másokat a viselkedésével. Ezzel azonban nagyon ritkán élnek az emberek” – részletezte a szakember.

Sok baleset már azzal elkerülhető volna, ha a sízők biztonságosan, tudásuknak megfelelően, jól megválasztott sebességgel, a követési távolságokat betartva ereszkednének le. „Nagyon fontos, hogy olyan távolságot tartsanak, hogy ha valaki elesik, tudjanak fékezni, illetve megállni és segítséget nyújtani. Azt is fontos volna felmérni, hogy ki van előttünk. Ha gyerekek vannak a pályán, fokozott a veszély, ugyanis az ő mozgásuk kiszámíthatatlanabb. Mindenképpen érdemes olyan útvonalat választani, hogy szabad legyen előttünk a pálya” – mondta a megelőzésről az elnök.

Tilos az alkohol

„Nagyon fontos az is, hogy semmilyen mértékben nem szabadna alkoholt fogyasztani. Ahogy az autóvezetésnél, a sízés esetében is nagy mértékben befolyásolja a belátó-képességet és a reakcióidőket az italfogyasztás” – jegyezte meg Orbán Zsuzsa. Hozzátette: a síbalesetek természetesen nem csak a mi vidékünkön okoznak gondot. Ausztriában például számos súlyos baleset történik az alkoholfogyasztásból adódóan. Ezért ott törvényi szabályozással próbálják meg korlátozni az alkoholfogyasztást a sípályákon, illetve a környékükön.

A síelők tízparancsolata:
1. Legyünk tekintettel a többi sízőre!
Minden sízőnek úgy kell viselkedni a sípályán, hogy másokat ne veszélyeztessen és sérülést ne okozzon. Ez vonatkozik a megfelelő felszerelésre is.
2. Ésszerűen, ellenőrzött sebességgel és módon sízzünk!
Mindig a tudásunknak, a terepnek (beláthatóság!), a hó és időjárási viszonyoknak, valamint a pálya zsúfoltságának megfelelően sízzünk.
3. Nyomvonal választás
A hátulról (fölülről) jövő sízőnek úgy kell a nyomvonalát megválasztani, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse, beleértve a túl közeli elhaladással okozott megijesztést is.
4. Előzés, kerülés
Előzni szabad fölülről és alulról, akár balról akár jobbról, de mindig akkora távolságra, hogy az előzött síző bármilyen (akár váratlan) mozgásához elegendő teret hagyjunk.
5. A megindulással és a pályára besízéssel járó kötelezettségek
A sízőnek, ha állásából újraindul, vagy besízik egy pályára, meg kell győződnie arról, hogy ezzel sem magát, sem másokat nem veszélyeztet.
6. Megállás
Tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein! Bukásnál a lehető leghamarabb el kell hagyni az ilyen területet!
7. Fölmenet és legyaloglás
A följutáshoz és a legyalogláshoz egyaránt csak a pálya széle használható.
8. Figyeljük a jelzéseket!
Minden sízőnek kötelessége a pálya jelzéseinek (a tábláknak, elkerítéseknek), valamint a pályát felügyelő személyzetnek az utasításait betartani.
9. Segítségnyújtás
Balesetnél kötelező segítséget nyújtani! Elmulasztása nem sportszerűtlenség, hanem büntetendő cselekedet.
10. Személyazonosságunk igazolásának kötelezettsége balesetnél
Mindenkinek, aki a balesetnél jelen volt, függetlenül attól, hogy csak tanú, vagy a baleset részese, felelős vagy nem felelős a baleset bekövetkeztében, személyazonosságát meg kell adnia. Erre a baleset bírósági tisztázásánál lehet szükség.

Borítófotó forrása: Salvamont Csíki Hegyimentők Facebook
EZT OLVASTA MÁR?

X