Homoktövis, cickafark, citromfű és csipkebogyó – ismerje meg az Erdélyben fellelhető gyógynövényeket


-A A+

„A gyógynövény mankó: segíti felhasználóját abban, hogy a természet erejével nyerje vissza lelki egyensúlyát, hitét” – vezetett be Csíki Emese a gyógyfüvek világába. A szentábrahámi füveskert gyógynövénytermesztőjét arról kérdeztük, milyen „csodanövényekkel” óvható ősszel a szervezet, és milyen jótékony hatású növényeket találhatunk kertjeinkben, mezőinken.

Melyek az ősz itthon megtalálható gyógynövényei? Ezeket általában honnan gyűjthetjük be?

Az ősz a szüret ideje még a gyógynövények terén is. A kamrába rakott nyári finomságok mellett (lekvárok, savanyúságok, szörpök) kötelező csokorba felkötve lógniuk, vagy légmentesen lezárva a polcokon sorakozniuk begyűjtött gyógyfüveinknek is. Ha fontos számunkra az egészségünk, akkor tavasztól télig gondoskodunk arról, hogy mindent tisztán (vegyszermentesen) szerezzünk be. Különösen jól foghat ez most, amikor bizonytalan a családok gazdasági helyzete.

A gyógynövényekről tudni kell, hogy azok számunkra a legegészségesebbek és leghatásosabbak, amelyeket vidékünkön szerezhetünk be. Mivel a Kárpát-medence biodiverzitása rendkívül magas, nem igazán szorulunk külföldről behozott csodaszerekre, amelyeket különböző technológiákkal módosítottak. Az ősz növényei nagyrészt bogyós gyümölcsök, amelyeket különbözőképpen hasznosíthatunk: megszáríthatjuk teának, elkészíthetjük lekvárnak, szörpnek, savanyúságnak, akár ecetet, bort, párlatot, ágyas pálinkát is készíthetünk belőlük.  

Ami talán első helyen áll a most begyűjtendő növények listáján az a homoktövis. Ez az impozáns, de rendkívül szúrós cserje a Kárpát-medence legbőségesebb C-vitamin forrása. Szikár, napos, néha meredek oldalakon fordul elő. Éppen most szedhető. Mivel nagyon nehéz szedni, ezért egy jó tanáccsal szolgálhatok: könnyebb ágastól levágni (körülbelül 20-25 cm) a gyümölcsös szárakat, majd lefagyasztani azokat. Fagyasztás után könnyűszerrel lerázhatók a bogyók az ágakról. Ha a bokrot nem vágjuk túl intenzíven, akkor nem sínyli meg ezt a műveletet a növény.

A homoktövis felhasználási módja rendkívül színes. Szárítva nagyon finom tea készül belőle. Mivel ez sokak számára savanyú, ezért nyugodtan lehet a 40 fokra lehűlt teát kevés mézzel édesíteni.  Így a méz jótékony hatása is érvényesül, és a tea is ízletesebb. A homoktövisből szörp is készül, ám nem érdemes hőkezelni ezt, legegészségesebb, ha mézzel keverjük (2-3 homoktövis átpasszírozott leve és 1-3 méz arányban). Persze így nem sokáig lehet tárolni, inkább csak hűtőszekrényben áll el. Sokan a már szörpnek kipasszírozott gyümölcs héját szárítják, és ebből készítik később a teát. Ez a kettős felhasználás gyakorlatias, praktikus megoldás, de ebben az esetben a tea gyógyhatása nagyon elenyésző.

A C-vitaminnál maradva magasztalást érdemel a csipkebogyó is. A nem teljesen érett, népies nevén hecserli termését érdemes teának begyűjteni. Ugyanakkor a hecserli lekvár is sokak nagy kedvence, amely elkészítéséhez jól megérett, sőt, már fagyverte gyümölcsre van szükség.  A csipkebogyó egyik előnye a homoktövissel szemben, hogy íze kellemesebb, élvezhetőbb. A gyümölcs a teát pirosra festi, de csak hosszas áztatás után. A csipkebogyó lekvár besűrítése sajnos túl sok főzést igényel, és 40 fok fölött a C-vitamin elillan. Ezért az a javaslatom, hogy a sűrítést almapektinnel oldjuk meg. Igaz, hogy drágább megoldás, viszont nem csak az értékes C-vitaminját mentjük meg a gyümölcsnek, hanem az egészséges almapektinnel jó szolgálatot teszünk az emésztőrendszerünknek is.

Most érik a fekete és a vörös áfonya. Mindkettő roppant egészséges, így nem hiányozhatnak a gyűjteményből. A fekete áfonya tökéletes gyomorfogó, lekvárként elkészítve, semmi, vagy minimális cukor hozzáadásával jó szolgálatot tesz, ha hasmenéssel kínlódik az ember. Ehhez már pár kanálnyi is elegendő belőle. De ennyire hatásos a lósóska magja is, amit szintén ebben az időszakban lehet gyűjteni a mezőn.

A vörös áfonyának magas az antioxidáns hatása. Ezt a gyümölcsöt a legkönnyebb tartósítani, hiszen csupán annyi a feladat, hogy tiszta forrásvízzel, vagy felforrázott majd lehűtött vízzel (én semmiképp nem javaslom a csapvizet, csak a környékünkön sok helyen előforduló tiszta források vizeit) töltsük fel a csiramentesített, befőttes üvegekbe tett bogyókat, az üvegeket pedig szorosan zárjuk le, és a gyümölcsök évekig frissek maradnak az eljárásnak köszönhetően. Tálaláskor kevés cukorral vagy mézzel lehet édesíteni, és sültekhez kiváló savanyúság. Ugyanakkor, ha az orvos antioxidánsokat javasol betegségünk leküzdésére, akkor befőtt gyanánt érdemes fogyasztani. Sokan lekvárként is készítik, de jómagam hőkezeléssel nem bántanám ezt a csodabogyót. Az idén gazdagon terem az áfonya, szőnyegként takarja be a fenyvesek aljzatát.

Nemcsak a gyümölcsét, hanem leveleit is érdemes begyűjteni. Az ágak végén 10-15 centiméteres hajtást lehet vágni úgy, hogy közben vigyázunk arra, nekünk is jusson, és az erdőnek is maradjon belőle. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az igazi egészséget pontosan e táj érintetlen gazdagsága biztosítja. Ha el is veszünk belőle egy keveset, gondoskodnunk kell arról, hogy elegendő mennyiség maradjon ahhoz, hogy a természetnek sikerüljön megújulnia. 

A galagonya szintén értékes bogyós gyümölcs, amely szívünk működését segíti. Hatóanyaga erősíti a szív izomzatát, orvosok is ajánlják azoknak a személyeknek, akik szívritmuszavarral küszködnek. De 40 év után már mindenkinek ajánlott a szíverősítő tea időközönkénti fogyasztása. Igaz, hogy a galagonya tavaszi virágos hajtása hatásosabb, viszont a virágzás rendszerint nagyon rövid idejű, így sokan lekésik annak begyűjtését. A bogyós gyümölcsökkel az a szerencse, hogy több héten át is szedhetők, így begyűjtésük gördülékenyebb.

Szintén most érik a som és a fekete bodza gyümölcse. Mindkettő szárítva gyümölcstea része lehet. A fekete bodza gyümölcsétől sokan ódzkodnak, mert a szakirodalom mérgezőként tekint rá, pedig bőségesen terem vidékünkön. Nyersen, sokat fogyasztva valóban komoly gyomorgörcsöket okoz, viszont egy kiskanálnyi mennyiség belőle hashajtóként szolgálhat. Ez a gyümölcs rendkívül érdekes: hőkezelés hatására elveszíti hashajtó mivoltát, és gyomorerősítő szerként működik tovább. Éppen ezért érdemes finom lekvárként elkészíteni: mivel eléggé magvas, a különleges íze miatt célszerű átpasszírozni a gyümölcspépet egy apró szitán.

Hogyan orvosolhatók a betegségek az esős évszak beköszöntével? Vannak olyan gyógynövényeink, amelyek nélkül kivitelezhetetlen a hideg időszakra való felkészülés?

Két termesztett gyógynövényünk nélkül elképzelhetetlennek tartom a téli időszakra való felkészülést. Bár a vadonban előforduló növényfajok gyógyhatása sokkal magasabb, mint a nemesített fajoké, kivételt képeznek azok a növények, amelyeket éppen gyógyhatásuk miatt nemesítettek. Az orvosi zsálya például hatékony a felső légúti gyulladások leküzdésében. Torok-, fül-, arcüreg- és foggyulladás gyógyításában egyaránt segítségünkre lehet. Teaként fogyasztható, és párolásra is használható.

Egy másik igazán hasznos növényünk, amely az immunrendszerünket erősíti, a bíbor kasvirág. Latin neve, az Echinacea purpurea jobban ismert, mert a növény alkoholos kivonatát patikában is árulják. Ez egy Dél-Amerikából származó növény, az indiánok csodaszere, amely hosszú ideje már a székelyföldi kertekben is előfordul. Fogyasztásával a fehérvérsejtek szaporodását serkentjük, ezek pedig a vírusok és baktériumok támadása ellen küzdenek. A kasvirágot gyermekeknek teaként javaslom fogyasztani, felnőtteknek inkább az alkoholos kivonatot ajánlom, mert a hatóanyag benne sokkal koncentráltabb.

Ezt a szentábrahámi gyógynövényes kertünkben is termesztjük: leginkább akkor érdemes fogyasztani, amikor a fertőzés jeleit tapasztaljuk szervezetünkben, legyen az fejfájás, fáradékonyság, torokfájás, orrfolyás vagy éppen láz.  Ilyenkor az immunrendszer rögtön védelmünkre lép, és megpróbálja a szervezetben elszaporodott baktériumokat vagy vírusokat felismerni, majd elpusztítani. Nagy segítség az, hogy a katonáink (fehérvérsejtek) számát megsokszorozzuk azáltal, hogy kasvirág-teát vagy tinktúrát fogyasztunk.

Szeptember egyébként is stresszesebb hónap: nyakunkon az iskolakezdés. A szülők ilyenkor görcsösebbek, és ezt nem könnyíti a tény, hogy gyermekeik is izgágábbá válnak. Van olyan gyógynövény, amely különösen használ ebben az időszakban?

Meggyőződésem, hogy a legtöbb kisgyermek szülei, főleg édesanyja rezgését, lelki állapotát képezi le. Ha egy szülő örömmel, lelkesedéssel, várakozással, kíváncsisággal és örömérzettel viszonyul az iskolakezdéshez, akkor a gyermek ugyanúgy érez majd. Tudom, hogy az élet sokszor nehéz, és nehéz mindig megtalálni azt a több-kevesebb jót, amelyért lelkesedni tudunk felnőttként (megjegyzem a gyermekeknek ez sokkal könnyebb, mert sokkal játékosabban fogják fel az életet). Éppen ezért én azt javaslom, hogy elsősorban a szülők lelki nyugalmát, békéjét kell erősíteniük a gyógyfüveknek.

Szerencsére elérhető számunkra a citromfű, amely az egyik legkiválóbb idegnyugtató gyógyfüvünk. Sajnos csak kertekben terem, a természetben nem fordul elő. Nagyon kellemes az íze, gyakorta iható, adott esetben naponta, a nap bármely szakában, mert nincs mellékhatása. Komoly idegrendszeri betegségeket is gyógyítanak vele, de különösen jó az idegesség oldására és álmatlanság ellen egyaránt. Ha stresszes napunk van, akkor érdemes a teát reggel, éhgyomorra inni, és magunkkal vinni egy fél liternyit, hogy napközben is kortyolgathassunk belőle. Aki nyugtalanul alszik, annak ajánlott délután innia egy csésze ciromfű teát. Levendulavirággal keverve finom teakülönlegesség válik belőle. De ezt a teát ajánlom 12 év fölötti gyermekeknek is, serdülőknek, fiataloknak a vizsgaidőszakra vagy a nehezebb megmérettetésekhez.

Van még egy páratlan értékű teafüvünk: az izsóp. Ez egy léleknyugtató fű. Egy igazi tearituálé kelléke. Nagyon szeretném, ha a teafogyasztás felénk is egy mindennapjainkba beépült szokássá válna. A reggelnek mindenképp teaivással kellene kezdődnie, mert éhgyomorra a meleg ital a legideálisabb emésztőrendszer-tisztító művelet. Emellett a gyógynövények hatóanyaga is éppen az üres gyomornak és beleknek köszönhetően szívódik fel leginkább.

Ugyanakkor egy rituálészerű délutáni közös teázás teret adna az embereknek és családoknak, hogy nyugodt körülmények között, ráérősen megbeszélhessék közös dolgaikat, kiöntsék lelküket. Az izsóptea a minőségi időtöltést segíti elő: lélektisztító bibliai növényként tisztánlátást, belső lelki nyugalmat ad, így választ kaphatunk aggasztó kérdéseinkre, általa kizárhatjuk magunkból a meg nem értés és az ismeretlen okozta feszültséget.








EZT OLVASTA MÁR?

X