10 tipp környezetbarát iskolakezdéshez


-A A+

Az iskolakezdés évről-évre komoly kiadásokkal jár, és halmozottan így van ez, ha első osztályba megy a gyermek. Füzetek, különféle készletek, gyurma, ecset, kulacs, tornazsák, lapok – végeláthatatlan a lista. Megúszni ugyan nem lehet, de van pár tipp, amivel elkerülhető az évkezdési végkimerülés, ehhez tartós és környezetbarát eszközök beszerzése ajánlott – figyelmeztetett a tudatosvasarlo.hu portál.

Az iskolakezdés izgalmas és egyben költséges időszaka az évnek. A tanszerek, eszközök beszerzése időben és pénzben is komoly elszánást igényel. Egy elsős kezdő csomag a maga teljes A4-es lapon végig érő listájával egyrészt felér egy időutazással, másrészt simán eléri a 300-400 lejes kiadást.

  • Füzet

Ma már sok helyen lehet újrahasznosított papírból készült füzeteket, lapokat vásárolni. Az FSC tanúsítvánnyal ellátott termékek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés, gyártás feltételeinek. Bármennyire is mutatósak és vonzóak, a műanyagfóliás vagy színezett grafikákkal, fotókkal borított füzetek jobban terhelik a környezetet, mint az egyszerűbb kivitelezésű iskolai füzetek. Ráadásul drágábbak is.A környezetbarát termék és az  EU Ecolabel ökocímke azokat a termékeket vagy szolgáltatásokat jelöli, amelyek környezeti hatásai jelentősen kisebbek, mint a hasonló célt szolgáló termékeké és szolgáltatásoké.

Bizonyos témákra – ilyen például az üzenő vagy akár az ének, de a környezet is – nem feltétlenül kell minden évben új füzetet nyitni. Amellett, hogy környezetbarát és takarékos megoldás a régi füzetek folytatása, a gyerekeknek még jó is, ha a korábbi, előző évi tananyagban lapozgathatnak. Beszéljük meg az évindító szülői értekezleten az osztályfőnökkel, ragaszkodnak-e az új füzetekhez.

  • Füzetborítás

Az  „annál jobb szülő vagy, minél több rétegbe csomagolod a gyerek füzeteit” hozzáállás nem szolgálja a környezettudatosságot. A füzetet egyébként ma már grafikusan úgy tervezik, hogy a borítóján van hely a névnek, tantárgynak, osztálynak tehát nem szükséges még egy papírba becsomagolni, és újabb címkével ellátni azt. Megfelelő eljárás, ha a szülő csupán  egy csomagolást választ és azt, ha a borító műanyag, évről-évre újra használja. A legújabban kapható, öntapadós fóliaborítás nem környezetbarát megoldás. Egyrészt nem használhatjuk újra, másrészt a füzet sem lesz tisztán papír hulladék.

  • Tanszerek

A műanyagnak szinte kivétel nélkül van alternatívája: mappa kartonból is lehet tartós, vonalzó, hegyező fából is kapható. A minőségi termékek ára magasabb, de mivel tartósak, hosszabb távon megtérülnek.

  • Iskolatáska

A jó táska strapabíró, nem pvc-ből készült és elsősorban kényelmes. Nem kizárt, hogy egy hátizsák jobb megoldás az iskolatáskánál. Egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy egy elsősnek drága, műanyagmerevítős iskolatáska kell, amit ráadásul a következő évben már le is kell cserélni. Ehelyett inkább olyat válasszanak, amit több helyzetben és később is használhat a csemete.

Ha hátizsákot vagy akár iskolatáskát szeretnénk, érdemes a márkára keresve jó állapotú, használtak között is nézelődni. Funkcióját tekintve jó, ha több rekesz található benne. Megfelelő iskolatáskát garázsvásárok, online aukciós oldalak, charity shopok, adományboltok keretében is vásárolhat a szülő.

  • Írószerek

Az újratölthető toll, ceruza környezetkímélő. Nemcsak jobb minőségű, hanem tartós termék is, és hosszú távon biztosan olcsóbb, mint az eldobható tollak. A ceruzák közül a natúrfa fogásúakat érdemes választani, a lakkozás, műanyag bevonat felesleges, és fajtától függően akár bőrallergiát is kiválthat, illetve káros anyagokat tartalmazhat. Manapság egyre több ceruza készül fa helyett műanyagból. Ezeket amellett, hogy terhelik a környezetet, még hegyezni is sokkal nehezebb.

  • Tornazsák

A tornacucc cipeléséhez finoman szólva nem ideális a műanyag bevásárlószatyor. Számos helyen beszerezhető mosható vászonszatyor, amelyben a felszerelés megfelelően tud szellőzni, ráadásul ha kimossák azt, bármi mást is hordhatnak benne: például ideális bevásárlószatyornak is az iskolaszünetekben. Több helyen találni minta nélkülit is, ami egy otthoni festéssel egyedivé tehető. De tornazsákot is be lehet szerezni használtan, ugyanakkor számos helyen megtalálható hazai tervezők által készített táska, ezek vásárlásával egyben a helyi ipart is támogatod. 

  • Tízórai

Ma már rengeteg lehetőség akad kikerülni a fóliák és műanyag zacskók használatát. A tízórais műanyag dobozok többször is használhatóak, csak arra kell figyelni, hogy alkalmasak-e élelmiszer tárolására, ugyanis léteznek jó és rossz műanyagok.. A szendvicsek csomagolására remek megoldás az újraszalvéta, de a legjobb, ha a tízórai hordására külön kis szatyrot neveznek ki. Ez szintén lehet egy kisebb vászonszatyor, de akár otthon is varrható, horgolható ilyen. Akkora legyen, hogy a tízórais doboz plusz a kulacs együtt beleférjen. Ha jól sikerül a választás, ezt aztán tényleg éveken át lehet használni.

Ennek a megoldásnak több előnye is van. Ha a táska este a konyhapultra kerül, reggel a látványa “emlékeztet” a feladatra, így nem felejtődik el a rohanásban sem a tízórai készítés. Az sem mellékes, hogy úton a suliba nem kenődik, trancsírozódik szét a szendvics a táskában, nem áztatja el a füzeteket az esetleg rosszul bezárt kulacs. A suliba érve is praktikus lesz, mert rögtön a pad oldalára akaszthatja a gyerek, így kéznél lesz az enni-innivaló.

  • Kulacs

Az innivaló nagyon fontos a gyerekeknek, és ahhoz, hogy eleget ihasson az iskolában fontos beszerezni neki egy kulacsot. Ez a megoldás hosszútávon olcsóbb és lényegesen zöldebb megoldás, mintha rendszeresen palackos italokat vásárolnának neki. Emellett egy sima műanyag vagy fém pohár is elegendő ahhoz, hogy legyen miből csapvizet innia az iskolában.

  • Ruhák

Egy-egy új ruhadarab előállításához rengeteg energia, víz szükséges, és csak a szállításuk – hiszen többnyire Távol-Keletről érkeznek – nagyon sok üvegházhatású gázkibocsátással jár, ezért is érdemes alternatíva után nézni. A garázsvásárok, bababörzék, bolhapiacok, turkálók, ruhacserék jó lehetőséget jelentenek az olcsó beszerzésre.

Ugyanakkor a Make mistakes beautiful! – Legyen cool a kopott! kezdeményezés is hasznára válhat az iskolakezdőknek: az új irányzat, a visible mending, azaz a látható foltozás arra sarkallja követőit, hogy ne próbálják minden erejükkel eltűntetni, hanem vállalják, tegyék láthatóvá azt, hogy fontos számukra a fenntarthatóság. A szakadt ruha, nadrág, kilyukadt póló új életre kelhet, és igazán egyénivé válik, ha a foltozás ötletes.








EZT OLVASTA MÁR?

X