Ezért töredezhet a körme


-A A+

A körmök töredezését különféle hiányállapotok, de vegyszerek használata vagy akár gombás fertőzés is okozhatja. Az nlc.hu portál összegyűjtötte a leggyakoribb okokat.

Hiányállapotok

Ha a testben különféle hiányállapotok állnak fenn, az körömtöredezéshez vezethet. Ilyenkor legnagyobb eséllyel vashiány alakul, ami vérszegénységhez, ezen keresztül pedig súlyos szervi problémákhoz is vezethet. A másik igen gyakori ok a biotinhiány, ilyenkor a körmök töredezéséhez a hajhullás, a szem, az orr és a száj környékén jelentkező vöröses kiütések, illetve kötőhártya-gyulladás is társulhat. A hiányzó tápanyagokat megfelelő étrenddel, illetve táplálékkiegészítőkkel célszerű pótolni.

Körömgomba

Ha elszíneződéseket, foltosodást is tapasztal, esetleg a körme felpuhul, elválik a körömágytól vagy alatta masszaszerű anyag halmozódik fel, szinte biztos lehet benne, hogy gombás fertőzéssel áll szemben. Ez sajnos magától nem múlik el és a házi praktikák, illetve a drogériákban, patikákban recept nélkül kapható szerek sem feltétlenül segítenek rajta. Éppen ezért a legjobb választás egy bőrgyógyász, ugyanis a körömgombától annál könnyebb megszabadulni, minél korábbi stádiumban kezdődik meg a kezelése.

Körömlakk, műkörmök

A körömlakkok állandó használata, a műkörmök viselése, illetve az ezek eltávolításához használatos vegyszerek szárítják, vékonyítják, gyengítik a körmöket. Lehetőleg ne viseljen folyamatosan lakkot, műkörmöket: legalább néhány napra, de még jobb, ha egy-két hétre is rendszeresen hagyja pihenni a körmeit, anélkül, hogy bármi is rájuk lenne kenve vagy ragasztva. Mindemellett kerülje a toluolt és formaldehidet tartalmazó körmös termékeket, ugyanis ezek a leginkább károsak.

Gyakori vízzel való érintkezés

Ha sűrűn mos kezet, sokat mosogat vagy bármilyen egyéb okból gyakran éri víz a körmeit, az gyengítheti azokat. A gyakori kézmosás mostanság különösképp szükséges és fontos. Mosogatáshoz, vizes munkákhoz viszont célszerű gumikesztyűt húznia, hogy megóvja a körmei épségét. 

 








EZT OLVASTA MÁR?

X