Viszket a fejbőre? Ez lehet az oka


-A A+

Gyakori probléma a fejbőr viszketése, amit a legtöbb ember élete folyamán legalább egyszer elszenved. Az nlc.hu portál összegyűjtötte azokat az okokat, amelyek viszketést eredményezhetnek.

Allergiás reakció

A hajápoló termék lehet az egyik kiváltó ok, amelynek egy vagy akár több összetevőjére is allergiás lehet az ember. Akár a sampon vagy a balzsam is problémás lehet, de még nagyobb az esély rá, hogy a hajfesték,  azon belül is a para-fenilén-diamin (PPD) nevű anyag okozza a gondot. Ha allergiáról van szó, a viszketést nagy valószínűséggel kiütések, esetleg duzzanatok is kísérik. 

Gombás fertőzés

Érintkezés útján terjedhet a gombás fertőzés, amit önhibáján kívül elkaphat az illető. Első tünete rendszerint az erős viszketés, majd a hajszálak a fejbőr közelében letörnek és hámló, vörös, akár teljesen kikopaszodó foltok alakulnak ki.  Mindezekhez esetleg még fájdalomérzet, duzzadt nyirokcsomók, illetve hőemelkedés vagy alacsonyabb láz is társulhat. Ha ilyeneket tapasztalsz, ne próbálkozz házi praktikákkal, hanem irány a bőrgyógyász.

Pikkelysömör

A plakkos pikkelysömörben szenvedők 50 százalékánál a betegség egy idő után a fejbőrön is fellángol, de előfordulhat az is, hogy ezen a területen mutatkozik meg először. A viszketés mellett viaszfehér, pikkelyes hámlás jelentkezik, melyet a korpával is össze lehet téveszteni. A bőr azonban pikkelyszerűen megvastagszik, a vakarózással pedig könnyen felsérthető. Ezzel a kórképpel is mindenképp ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni.

Atópiás dermatitisz

Az ekcéma, illetve különösen azon belül is az atópiás dermatitisz a fejbőrön is kialakulhat: tünetei az intenzív viszketés, valamint a hámlás, illetve az apró hólyagocskák megjelenése. Ilyen problémával a lehető legrövidebb időn belül fel kell keresni egy szakembert és kezeltetni kell a betegséget, máskülönben a tünetek rosszabbodása mellett erős, akár kopasz foltokat eredményező hajhullás is megindulhat az érintett területeken.

Fejtetű

Az erős viszketés, illetve a fejbőr kivörösödése fejtetvesség következtében is jelentkezhet. Bár gyerekeknél sokkal gyakoribb, a felnőttek sem védettek ellene, tehát viszketés esetén ez a lehetőség sem zárható ki. Ilyenkor fontos megvizsgálni alaposan a fejbőrt, különösen a tarkón, illetve a fülek mögött. A pici, világosszürke serkék jellegzetessége, hogy azokat nem lehet úgy lesöpörni vagy könnyedén lehúzni a hajszálakról. A fejtetvesség recept nélkül is kapható tetűirtó hajszeszekkel, samponokkal kezelhető, a serkéket pedig ecetes vízbe mártott, sűrű fogazatú fésűvel célszerű kifésülni a hajból. Fontos, hogy a hajjal érintkező tárgyakat is alaposan fertőtleníteni kell.








EZT OLVASTA MÁR?

X