Kolozsvár virágosabb lett a járvány alatt, de még van mit szépíteni rajta


-A A+

Kihirdette a Virágos Kolozsvár pályázat eredményeit a Kolozsvári Városszépítő Egylet. A felhívásra 82 nevezés érkezett, sokkal több mint korábban, vélhetően a járványhelyzet miatt, mivel sokan otthon voltak, és ráértek növényekkel foglalkozni, véli Szabó Lilla, az egylet alelnöke.

A Kolozsvári Városszépítő Egylet négy éve dolgozik azon, hogy szélesebb körben is ismertté tegye a Virágos Kolozsvár Mozgalmat, és hogy a kincses város polgárait rávegye a városi táj megszépítésére. Szabó Lilla elmondta: a cél, hogy a mozgalom kiteljesedjen, és évről évre többen nevezzenek a versenyre. Szerinte a legtöbb ember nem azért műveli a kertjét vagy díszíti a teraszát, hogy versengjen másokkal, hanem hogy neki tetsszen, és ezeket az embereket is megpróbálják bevonni a versenybe.Az október 8-án lezajlott zsűrizésen Szabó Lilla mellett Kalló Angéla, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem oktatója, Kolcsár Ildikó, a Karolina virágüzlet tulajdonosa, Andi Daiszler, a Daisler Egyesület elnöke, Dan Clinci építész, az Urbannect Egyesület képviselője, valamint Macalik Arnold építész döntöttek a nyertesekről. A pályázatok megtekinthetőek a Kolozsvári Városszépítő Egylet honlapján a Projektek menüpont alatt.

Szabó Lilla szerint nagyon nehéz volt dönteni a munkákról, mert sok szép képet kaptak. Elsősorban azt figyelték, hogy milyen növényeket használnak, és hogyan ápolják azokat. A szín- és formavilágot is figyelembe vették, azt, hogy hogyan illeszkednek a környezetbe a növények, és hogy mennyire tükrözik a személyes elképzelésüket, a gondoskodásukat. „Volt néhány olyan pályázat, amelyen látszott, hogy külső segítséggel tervezték meg, és nagyon sokan a saját ízlésüknek megfelelően szépítették a kerteket, teraszokat” – mondta el a zsűri tagja hozzátéve, hogy volt néhány olyan pályázó, aki nem helyezte kontextusba a képet, például csak egy virágot fényképezett le, így nem tudták értékelni azt.

A legszebb ablak díját Bodoki Irén, a legszebb erkély díját Nichilciuc Alina, a legszebb homlokzat díját Câmpean Carmen, a legszebb kert díját Muresán Mária, a Kolozs megyei legszebb pályázat díját Both Varga Réka (Gyalu), a legszebb fűszernövénykert díját Csiszér Ágnes kapta. A Kolozsvári Városszépítő Egylet különdíját Kántor Júlia nyerte el, az egylet különdíjban részesítette az első pályázó vállalkozást, a kolozsvári székhelyű Huning Trade céget. Ezek mellett különdíjat osztott ki a Kincses Kolozsvár Egyesület Kilin Arnoldnak, a Daisler Egyesület pedig Csigi Klárának – olvasható az egylet közleményében.Kántor Júlia, a pályázat különdíjasa a Maszolnak elmondta, hogy a karantén alatt fogott neki a pályamunkának, mivel úgy érezte, hogy valami pozitívat kell csinálnia, miután a járvány miatt munka nélkül maradt. Ő virágkötő mester, esküvőkkel foglalkozik és a díjazott virágtartó fala pont a műhelye mellett van. Mint mondta, a nővére hozott neki raklapokat, és mivel nagyon szeret újrahasznosítani, hat raklapból készített egy alkotást. Nagyon szereti Hollandiát, és az onnan hozott facipőkkel is felhasználta. 16 éves fia is segített neki, így egy hét alatt készen is voltak a virágtartóval, ami remélhetőleg jövőben is ott fog díszelegni a műhelye fala mellett.

Mivel idén nem szerveznek díjátadó-gálát, a pályázat nyerteseinek személyesen viszik el a díjakat, és erről egy kisfilm is készül majd, amit feltesznek a honlapra is. Emellett fel fognak kerülni az egyes projektek rövid kiértékelői is, amelyeket a zsűritagok készítenek, videó formában, tudtuk meg Szabó Lillától.

A Kolozsvári Városszépítő Egylet alelnöke szerint Kolozsváron járva-kelve egyelőre még nem érezhető, hogy elérték a céljukat, úgyhogy még sokat kell dolgozniuk a mozgalom kiteljesedésén, és azon, hogy az emberek jobban odafigyeljenek a környezetük széppé tételére.








EZT OLVASTA MÁR?

X