Vajúdás közben tesztelik, meghurcolják a szülő nőket koronavírus idején


-A A+

Függetlenül attól, hogy az újszülött és édesanyja fertőzött vagy sem, szülést követően legyen meg a bőr-bőr kontaktus, az anyatejes táplálás, a közös elhelyezés, és csak akkor válasszák külön őket, ha az anya állapota válságos – hangzik a WHO javaslata, amit a legtöbb országgal ellentétben Romániában félreértelmeztek. Április óta rendelet szabályozza ugyanis, hogy az anyát és újszülöttet különválasztják, míg nem érkezik negatív koronavírus-teszteredmény. Mi több, az anyatejet is veszélyes hulladékként tartották számon. Mindeddig, hiszen egy eltökélt anyaközösség „e-mail-bombázással” harcolta ki az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy a szakmai protokollt módosítsa, enyhítse. Ennek kapcsán Péter Krisztina ügyvédet és dr. Antal Álmos sepsiszentgyörgyi szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

Bekerül a vajúdó nő a szülészetre, fájdalmai közepette elvégzik rajta a PCR-tesztet, majd órák elteltével szül, de a teszteredmény sehol, így potenciális fertőzöttként elkülönítik gyermekétől. Megérkezik az eredmény: az anya negatív, a baba pozitív, mert az elválasztás folyamán valaki megfertőzte. Rémhír is lehetne, ám a történet igaz, Temesváron például több család is részesült a kellemetlenségben. A járványidőszakban minden a feje tetejére állt: előfordult már az is, hogy 14 napig nem láthatta egymást a csecsemő és édesanyja – részletezték az általunk megkérdezett szakemberek.

„Porhintés”

Mivel több édesanya is feltárta gyermekének születéstörténetét, az Team Ana csoport lépéseket tett a változtatás érdekében: felhívást indítottak, hogy minél több anya írjon levelet az Egészségügyi Minisztériumnak, és meséljék el azt is, milyen negatív élményben volt részük koronavírus-járvány idején a szülészeteken. Kiderült, sokaktól úgy vették el babájukat, hogy még a gyermek arcát sem láthatták, nem érinthették meg, nem táplálhatták őket anyatejjel, hiába voltak tünetmentesek.

A kezdeményezés következtében módosult a szakmai protokoll, ami egyébként jogilag megfoghatatlan, hiszen nem egy törvény, csupán javaslat, és ennek értelmében minden kórház egyénileg dönthet arról, hogy mit alkalmaz a javaslatokból, és mit hagy figyelmen kívül. „Porhintés” – fogalmazott Péter Krisztina ügyvéd, mégis örülnek az apró lépéseknek, ugyanis az ezt megelőző szakmai protokoll még azt hangoztatta, hogy az anyatej veszélyes hulladék, a tünetmentes anyának is távol kell tartania magát gyermekétől, illetve az újszülöttet akkor sem adhatják ki egy családtagnak, ha azok tesztje negatív.

Az október 26-i változtatások értelmében az anyatej már nem minősül veszélyes hulladéknak, és minden újszülöttnek joga van anyatejet kapni, még akkor is, ha az anya és a baba el vannak választva egymástól: ilyenkor lefejt anyatejjel táplálják a csecsemőt. Emellett a koronavírusos, de tünetmentes anya együtt lehet gyermekével (rooming-in), illetve, ha a csöppség teszteredménye negatív, és nincsenek tünetei, az anyának írásos beleegyezését kell adnia, azaz felelősséget kell vállalnia az így történő együttlétért. Az enyhítésben szerepel az is, hogy ha az anya állapota súlyos, és az újszülött teszteredménye negatív, akkor a csecsemőt kiadhatják egy családtagnak, a szülők beleegyezésével.

Bár három pontban sikerült változtatásokat kicsikarniuk, továbbra is különválasztják a babát mamájától, ha az újszülött teszteredménye negatív, de tünetei vannak, vagy a teszteredménye pozitív: ilyenkor csak távolsági kommunikációs eszközök segítségével léphetnek kapcsolatba. Emellett a koronavírusos tünetekkel rendelkező anya akkor sem lehet együtt gyermekével, ha az újszülöttnek a teszteredménye negatív és nincsenek tünetei.

„Bár ajánlások vannak, nekünk a törvényt kell követnünk”

Az április 7-én közzétett 555-ös miniszteri rendelet előírja, hogy a fertőzött anya és az újszülött nem lehet együtt, illetve csak akkor léphetnek kapcsolatba egymással, beleértve az anyatejes táplálást is, ha két negatív teszteredmény jelzi, egyikük sem koronavírusos – részletezte dr. Antal Álmos sepsiszentgyörgyi szülész-nőgyógyász. Elmondása szerint a városban több „covid-szülést” is levezényeltek már, így tisztában van azzal, milyen lelki sebeket ejt az anyákon ez a rendelkezés.

Bár a javaslatok a Román Nőgyógyászati Társaságon keresztül hozzájuk is elérkeztek, nem mernek a törvény ellen cselekedni, ugyanis értelmezésük alapján a törvény és az ajánlás több pontban is ellentmond egymásnak. „Ha történik valami, elsőként azt a kérdést szegezik nekünk, hogy betartottuk-e a törvényt, és nem azt, hogy hűek maradtunk-e az ajánláshoz” – nyomatékosította a szakember. Hozzátette roppant szigorú és embertelen a rendelkezés, ezért remélik, mihamarabb változtatnak rajta az illetékesek.

Addig marad a már-már szokványos fellépés: amint megérkezik a vajúdó nő, fájdalmai közepette letesztelik, és ha szerencséje van, akkor a teljes tágulásig megérkezik a teszteredmény. Ám gyakori, hogy 8-10 óra sem elegendő a tesztek analizálásához, ezért legtöbbjüket potenciális fertőzöttként kezelik, és amint a baba világra jön, elválasztják édesanyjától. Mindez úgy történik, hogy közben a teljes személyzet felölti az „űrhajós ruhát”, és a nő szíve darabokra tör: nem elég, hogy azon rágódik, természetes szülés vagy császármetszés vár rá, még azon is kell törnie a fejét, hogy mi történik, ha koronavírusos.

Ha időközben az anya tesztje negatívat mutat, és a csecsemő tesztje szintén negatív, visszakerülhetnek egymáshoz, elkezdődhet a mellről való anyatejes táplálás, és kis idő múltán hazamehetnek. Viszont, ha az anya vagy a baba koronavírus-tesztje pozitív, akkor a különválasztás folytatódik: lefejt anyatejjel táplálják a babát, akit anyja telefonon keresztül láthat, ha az egészségügyi személyzet készséges, és az anyának is lehetősége van arra, hogy okoseszközzel figyelje csecsemőjét. Viszont előfordult már, hogy napokig, alkalomadtán 14 napig nem találkozhattak, ami megterhelő a gyermekre és anyára nézve egyaránt.

Ezt tapasztalva nem lepődik meg, hogy egyes nők élnek a jogaikkal, és nem törődve azzal, hogy koronavírus-fertőzöttek, a tünetmentesek saját felelősségükre hazakéretik magukat csecsemőikkel. Ilyenkor otthoni karanténba helyezik őket, a babájukat csak maszkot viselve közelítik meg, és gyakran a teljes családot kéthetes elkülönítésbe kényszerítik, mégis vállalják, mert így megkímélik gyermeküket és magukat a a lelki sérülésektől.

Legyen tisztában a szülő nő a jogaival, és követelje is ki azokat

Péter Krisztina ügyvéd rávilágított, az Egészségügyi Világszervezet és több kutatás is bizonyítja, nem fertőződik meg a csecsemő az anyatejes táplálás következtében, illetve akkor fejlődhet háborítatlanul az újszülött, ha édesanyja mellett maradhat, mert ezáltal nyugodtabb, kevesebbet sír, így a stresszhormon-szintje is alacsonyabb.

„Mi túl óvatosak vagyunk, ezzel pedig több kárt eredményezünk, mint hasznot” – részletezte. A sérülés elkerülése érdekében azt tanácsolja, ki-ki legyen tisztában a jogaival, és követelje is ki azokat a szülészeten.

  1. A beutalt személynek joga van tájékoztatást kapni az egészségi állapotáról, a javasolt orvosi beavatkozásokról, ezek esetleges kockázatairól, alternatív megoldásokról, mindezt közérthetően és tiszteletteljes nyelvezetet használva. Továbbá minden orvosi beavatkozáshoz szükséges a beteg jóváhagyása, kivételt képeznek a sürgősségi esetek. Újszülöttek esetében ezt a jogot a szülők gyakorolják, mint annak törvényes képviselői. (2003. évi 46. sz. törvény) Mivel a kórház nem börtön, nem kényszeríthetik a beutaltat az ottmaradásra, tehát az anyának joga van ahhoz is, hogy saját felelősségére otthonában lábadozzon csecsemőjével.
  2. Kiskorúak esetén biztosított az egyik szülő állandó jelenléte, ha ezt külön kérik. Vagyis a szülőnek joga van a kiskorú beutalt gyermeke mellett lenni. (2012. évi 1284. sz. rendelet)
  3. Gyermekjogi egyezmény értelmében minden kiskorút érintő döntésben a gyermek mindenek felett álló érdekét kell nézni, vagyis ez nem csak az egyéni döntésekre vonatkozik, hanem a protokollokra, rendeletekre és törvényekre is. Továbbá azt is kiemeli, hogy az anyát nem választhatják el indokolatlanul gyermekétől, ezzel támogatva a rooming-in rendszert és a szoptatást. Vagyis csak a legvégső esetben ajánlott az anya és az újszülött elválasztása és nem alkalmazható rutinszerűen, mint megelőző eljárás.

Péter Krisztina ügyvéd hangsúlyozta, minden jogsértést követően panaszt kell tenniük a szülőknek az intézménynél, amire kötelesek választ adni az illetékesek, továbbá azt is el kell várniuk az egészségügyi személyzettől, hogy tisztelettudóan világosítsák fel őket, mert kötelességük a részletes tájékoztatás, és kihágásnak számít, ha az orvos arra hivatkozik, hogy nincs ideje. Eredményt csak úgy érhetnek el, ha akkor jelentik gondjaikat az édesanyák, amikor megtörténik a visszaélés: panasz után ügyvédet is kereshetnek, hogy az esetleges jogi lépéseket megvitathassák.








EZT OLVASTA MÁR?

X