Új ruhát vásárolt? Mossa ki, mielőtt viselné


-A A+

Sokan esnek abba a hibába, hogy az üzletekből megvásárolt új ruhákat otthon nem mossák ki, hanem egyszerűen a szekrényükbe helyezik, majd tisztítás nélkül viselik. Ez azért gond, mert az új ruhák olyan kémiai anyagokat tartalmazhatnak, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki viselőjükből, írja a femcafe.hu portál a Wall Street Journal alapján.

Donald Belsito, a New York-i Columbia Egyetem bőrgyógyász professzora a Wall Street Journalnak mondta el, hogy miért fontos az azonnali mosás. A szakértő szerint két fő oka van annak, hogy a ruhák káros hatással lehetnek az ember egészségére: az egyik a festék, a másik a formaldehid gyanta. A legtöbb szintetikus anyag ugyanis az azo-analin nevű festékanyaggal van színezve, ami az erre érzékenyeknél olyan kellemetlen bőrreakciókat válthat ki, mint a gyulladt, száraz viszkető foltok megjelenése. 

A tünetek főleg azokon a területeken jelentkezhetnek, amelyek a legjobban ki vannak téve az izzadásnak, dörzsölődésnek, tehát a derék, a hónalj, valamint a nyak környékén. Amíg ezt a festékanyagot nem öblíti ki rendszeresen a ruhákból, a tünetek újra és újra előjöhetnek. Dr. Belsito szerint ráadásul sok esetben nem elég, ha egyszeri alkalommal kerülnek mosásra az új darabok, néha a többszöri öblítés elengedhetetlen.
 








EZT OLVASTA MÁR?

X