Útmutató: így készítse fel autóját a télre


-A A+

A téli hideg az autót jobban igénybe veszi. A biztonságos közlekedés érdekében bizonyos előkészületeket minden sofőrnek be kell iktatnia az ősz folyamán, ugyanis az autó téliesítése nem áll meg a téli gumik felszerelésénél. A Lifehacker útmutatója alapján a legtöbb teendőt minden sofőr egyénileg is elvégezheti.

Ellenőrizze a guminyomást

Hideg hatására csökken a nyomás az abroncsokban, tehát, ha nem is cseréltet gumit a sofőr az autóján, mert négyévszakosokat használ, tél beállta előtt mindenképp ellenőriznie kell az aktuálisak nyomását. A csökkent nyomás ugyanis veszélyes helyzeteket eredményezhet, ezért a csúszós, latyakos téli utakon különösen fontos, hogy a gumiabroncs megfelelően tapadjon. Benzinkúton kérésre készségesen elvégzik ezt a munkát, ott még a gumikat is felfújják a sofőr helyett.

Készítsen be egy jégkaparót

Télen szinte mindennapos, hogy a szélvédőt egybefüggő jégréteg fedi. Ilyenkor jól jön, ha van kéznél egy jégkaparó vagy esetleg egy jégoldó spray, amivel könnyűszerrel eltávolítható a jég. Létezik olyan is, aminek a másik fele egy kefében végződik, ezért a karosszérián felhalmozódó hó is lesöpörhető vele, írja a divany.hu portál.

Cserélje ki az ablaktörlőket

Az ablaktörlők általában csak egy-két évet bírnak ki, télen viszont a látási viszonyok is rosszabbak, ezért nem árt, ha ősszel időt fordít ezek cseréjére is. Az ablakmosó tartály feltöltése is fontos: értelemszerűen a folyadék téli változatával töltse fel, mert az segít a szélvédőre lerakódott jég feloldásában.

Ellenőrizze az akkumulátort

A nagy hidegben az akkumulátornak több energiát kell fordítania a motor beindítására, illetve gyorsabban is merül, emiatt előfordulhat, hogy egy fagyos reggelen nem fogja tudni beindítani az autóját. Ne várja meg, amíg megtörténik a ba: ellenőrizze az akkumulátor állapotát, és ha szükséges, töltse fel vagy cserélje ki.

Nézesse meg a hűtőfolyadékot is

Amennyiben nem elég alacsony a fagyáspontja, a hűtőfolyadék megfagyhat, ami komoly károkat okozhat a motorban. Nézesse meg ezt is: ha a kapott érték mínusz 30 Celsius-fok feletti, a hűtőfolyadék megérett a cserére, illetve előbb-utóbb szükségessé válhat az utántöltése is.

Állítson össze egy túlélőcsomagot

Készüljön fel a legrosszabbra, és az egyébként is kötelező láthatósági mellény és elsősegélykészlet mellett szerelkezzen fel elemózsiával, vízzel, meleg pokróccal, bikakábellel és hólánccal, így egy esetleges lerobbanás következtében sem kell sokáig fagyoskodnia az úttesten.








EZT OLVASTA MÁR?

X