Kifordítva kell mosni: minden, amit a farmernadrág mosásáról tudni szeretett volna


-A A+

A farmernadrág mosását rengeteg tévhit övezi: míg egyesek a fagyasztásra fogadnak, mások úgy gondolják, elegendő csupán félévente tisztítani. Ám ez a nadrágtípus tele van kis szegecsekkel, gombokkal, cipzárokkal és zsebekkel, ráadásul érzékeny a magas hőre, és ez komplikáltabbá teszi a mosását. Az Apartment Therapy a témában jártas szakemberek közreműködésével járjt utána, mi igaz és mi nem, ha a farmerről van szó. Erről írt a divány.hu portál.

  • A farmer lefagyasztása nem pusztítja el a kórokozókat

Egyesek úgy gondolják, ha a farmert a fagyasztóba helyezik, azzal felfrissítik az anyagát és egyúttal fertőtlenítik is. A szakembere viszont csak időpazarlásnak tartják ezt az eljárást, mert a hideg önmagában nem elegendő a ruházatban lévő kórokozók elpusztításához. A megfelelő tisztításhoz ugyanis szükséges a szappan vagy mosószer, illetve a magas hőmérséklet.

  • Nem csupán félévente kell kimosni a farmert

Mivel a farmernek vastagabb az anyaga, mint egy átlagos pamutpólónak, ezért tényleg ritkábban kell tisztítani, de a fél év már túlzás. „Mi azt szoktuk javasolni, hogy akkor érdemes kimosni, amikor kezd kellemetlen szaga lenni, vagy miután 5-10 alkalommal viselted” – mondta el Boyd, az egyik szakember. Átmeneti megoldásként megteszi, ha szövetfrissítő spray-t fúj rá az ember. Hatékony a gőzölés is, ami nemcsak a kellemetlen szagokat űzi el, hanem a baktériumokat is, valamint kisimítja az anyagot.

  • A mosástól nem keményedik meg a farmer

Ha a farmert hagyományos mosószerrel, öblítőszer nélkül mossa ki az ember, akkor fennáll a veszélye, hogy a szövet meg fog keményedni. A szakértő szerint ennek kiküszöböléséhez olyan mosószert érdemes használni, ami textilkondicionálót is tartalmaz.

  • A farmert kifordítva kell mosni

Mivel a farmeren több cipzár és gomb van, mint egy átlagos ruhán, tanácsos kifordítani a mosáshoz, így elkerülhető a szövet károsodása. Hálós mosózsákba téve még nagyobb biztonságban tisztulhat meg a nadrág.

  • A farmert nem szabad a szárítógépbe tenni

A gépi szárítástól hamarabb elhasználódik, és a színéből is veszíthet a farmer. Ha fel akarná gyorsítani a száradási folyamatot, fektesse a farmert egy tiszta, száraz törülközőre, majd tekerje fel, mintha csak egy halózsákot akarna eltenni.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X