Nem találta meg a tökéletes karácsonyi ajándékot? Az online Angyalkaraván 880 kézműves terméket kínál


-A A+

Ugyan nem akartak az online térbe költözni, de a járványhelyzet miatt a hagyományos karácsonyi vásárt át kellett gondolniuk – így néhány hét alatt egy teljes Angyalkaravános webshopot hoztak létre, ahol gyermekeknek, nőknek, férfiaknak, kisállatoknak és a lakásnak megfelelő darabok közül válogathatnak az érdeklődők. A 880 kézműves termék mellett szolgáltatásoktól is roskadoznak az online polcok, amelyek kedd éjfélig még elérhetőek. Czirjék Katit, az angelcaravan.ro platform egyik alapítóját kérdeztük, mi mindent vásárolhatnak azok, akik utolsó percre hagyták a karácsonyi ajándékok beszerzését.

Elmondása szerint a kézművesek még azt is vállalták volna, hogy a hideg vásártereken értékesítik portékájukat, annak érdekében, hogy az online vásárformát elkerülhessék. Októberben viszont felismerték, nem lesz esélyük a járványhelyzet miatt, ezért úgy döntöttek, mégiscsak létrehoznak egy „vásárféleséget”. Mivel nem volt alaptőkéjük egy webshop indításához, nem reménykedtek nagy előrelépésben, időközben viszont „megtalálta őket az angyal”, aki felajánlotta, hogy egy teljes webshopot hoz létre a kézművesközösség támogatására, így aztán a november elején felötlő gondolat az online vásárról november harmadik hetére virágzó platformmá növekedett: gyorslépésben fejlesztették a webshopot, közben pedig 123 kézművest tanítottak meg arra, miként működik egy vásár az online térben.

Bár tavaly is rövid idő alatt jött létre az Angyalkaraván, az idei rekordidő alatt készült el – magyarázta Czirjék Kati. Minden létező lehetőséget megragadtak, hogy eljuthassanak a követőtáborukhoz, és a karácsonyi vásárt a megszokott személyességében adhassák vissza az embereknek. Ez roppant nehéz volt, vélekedett a szervező, mert a közösségi platformok az utóbbi időben rengeteget változtak, ezért több idő- és energiabefektetést igényelt az érdeklődők elérése és megszólítása. Hozzátette, mindezt az is bizonyítja, hogy az online karácsonyi vásár – noha háromszor annyi kézművest számlál, mint a tavalyi hagyományos – eladások szintjén pontosan feleannyi bevételt eredményezett, mint a múltévi.

Tapasztalatuk szerint a járványidőszakhoz viszonyítva azonban nagyon jól működik az online vásártér, hiszen a vírushelyzetben sokaknak teljesen megszűntek a lehetőségeik, a gazdasági válság kellős közepén pedig úgy érzik, halad az online angyalkaraván, jómaguk pedig azt lesik, hogyan fejlődhetnek a megpróbáltatások során.

A 123 kézműves – ahogyan az előző évben is – szabadon jelentkezhetett a meghirdetett vásáros helyekre. A szervezők kezdetben csupán annyit közöltek, hogy milyen típusú termékeket szeretnének az érdeklődők elé tárni, és akinek volt hasonló portékája, jelezhette a Női vállalkozók Erdélyben Facebook-csoportban, hogy mivel nevezne a vásárra. Idén közel 600 jelentkezőből választották ki a kézműveseket, és hozzájuk még szolgáltatók is kapcsolódtak, tehát idén idő és élmény is ajándékozható az angyalkaravánon keresztül.

A túljelentkezés azzal magyarázható, hogy az elmúlt évben világossá vált a kézművesek számára, a karaván elsődlegesen tanulási lehetőség és nem egyszerű bazár: megtapasztalhatják, miként működik egy vásár, rájöhetnek, mi a webshop mozgatórugója, és azt is elsajátíthatják, hogyan kommunikálhatnak optimálisan az online térben, hogyan működhetnek együtt csapatban, és megízlelhetik a kézművesek között alakuló szövetségek erejét – részletezte a főszervező.

Elmondása szerint szinte végtelen mennyiségű termék tornyosul a platformon, hiszen a 880 kézműves portéka szinte mindegyike megszemélyesíthető, különböző színekben és méretekben kérhető. Mivel egyre közelebb az ünnep, úgy véli, érdemes az élelmiszereket is az online vásárról beszerezni, hiszen házi laskától egészen cukormentes bejgliig minden megtalálható a kínálatukban. Az angelcaravan.ro kedd éjfélig működik, onnantól kezdve már nem rendelhetők ajándékok, méghozzá azért, hogy a futároknak és a postásoknak is maradhasson idejük a rengeteg csomag kiszállítására.

Az igazi vásáros hangulatból a közösségi pillanatok alternatív formáját átörökíthették: rengeteg élővideót indítottak az online vásár folyamán, többek között asztali díszeket készítettek, tánckoreográfiát tanultak közösen az érdeklődőikkel, akik a héten még csatlakozhatnak olyan élővideókhoz is, amelyek azt taglalják, hogyan mutathatják legjobb formájukat a karácsonyi fotókon, illetve mézeskalácsot is süthetnek, valamint kedd este Koszikával dalt írhatnak a kreatívabbak, később pedig egy online koncertjén is részt vehetnek.

Az Angyalkaraván ugyanis nem csak egy webshop, amely vásárlási lehetőséget kínál, hanem egy hagyományos piactérhez hasonlóan élő, zsizsegő tér, ezért is mutatja be fényképeken a kézműves termékeket, ezért tartalmaz minden termékbemutató videós leírást, és a személyes jelleg abban is megmutatkozik, hogy az érdeklődő és a kézműves kapcsolatba léphet egymással. A portéka kiválasztása a kézműveshez tereli a vásárlót, akivel aztán elbeszélgethet, kapcsolatot alakíthat ki. Mindezt azért, mert embertől emberig akarnak érni, és nem céljuk egy személytelen webshopon keresztül kapcsolódni egymáshoz – magyarázta Czirjék Kati.

Mi kerüljön a fa alá?

Kedvenceket azonban nem tudna kiemelni: az idei karácsonyi vásár annyira változatos és gazdag, hogy nem lehet csupán néhány kézműves termékről beszélni. Azt viszont megosztotta velünk, hogy mi kerül a vásártérről az ő karácsonyfájuk alá: éjjeli lámpával, babzsákkal, szoknyával, babával, karácsonyi dekorációkkal, ékszerrel, karácsonyfa csúcsdísszel és élelmiszerrel lepik meg családtagjaikat.

A nőknek és férfiaknak külön sarok áll a rendelkezésükre, a dekorációk, kisállatoknak szánt kiegészítők, környezettudatos termékek és a praktikus termékek pedig mind-mind külön kategóriában szerepelnek, tehát bárki kedvére válogathat a rengeteg tárgy közül.

Bögrék, ékszerek, maszkok, táskák, határidőnaplók, pénztárcák, ruhaneműk, füzetek, natúr kozmetikumok, zsákok, kosarak, lámpák, hinták, lábbelik, konyhai eszközök, társasjátékok, italtartók és italok kínálkoznak a férfiaknak és a nőknek egyaránt. Emellett a gyermekeknek szánt polcok is „roskadoznak” az ajánlatoktól: a különböző korcsoportoknak különféle termékeket szánnak az Angyalkaravánosok, így játékoktól, evőeszközöktől, rengeteg fejlesztő eszköztől egészen a ruhákig bármi megtalálható a legkisebbeknek előkészített kategóriában.

Ha valaki inkább élményt ajándékozna szeretteinek, akkor a szolgáltatások közül vásárolhat táncórákat, balettórákat, nyelvórákat, szülésfelkészítőt, kangatraininget, masszázsutalványt, ajándékutalványokat, táborban való részvételt, kozmetikai kezeléseket is.








EZT OLVASTA MÁR?

X