Nem hullnak tűlevelek a szőnyegre, nem lesz száraz a fenyő: így tartsa frissen a karácsonyfát


-A A+

Ha a karácsonyfa friss az ünnepi időszakban, kellemes illattal tölti be a lakást, és nem szórja tele a szőnyeget tűleveleivel, zöld marad, és kevésbé tűzveszélyes. A Popular Mechanics utánajárt, mi kell ahhoz, hogy a karácsonyfa sokáig a lakás dísze maradhasson, írja a divany.hu portál.

  • Válasszon eleve frisset

A fenyőket általában már hetekkel az árusítás előtt kivágják, majd nagy távolságokra szállítják. A vásárlás előtt hasznos lehet rákérdezni, hogy honnan származik a kiszemelt fa, és mennyi idő telt el a kivágása óta. Ha a válasz 3-4 hét, akkor jobb másik fenyőt keresni. Érdemes ellenőrizni a tűleveket is: ha rugalmasak és szilárdak, akkor a fa frissnek mondható, ha viszont szárazak és törékenyek, akkor már kevésbé. Emelje fel egy kicsit a fát, majd függőleges helyzetben tartva üsse a földhöz: ha csak úgy záporoznak róla a tűlevelek, nem érdemes megvásárolni.

  • Vágja le az alját

Amint hazavitte a fát, egy kézifűrész vagy láncfűrész segítségével vágjon le egy 2-3 centiméteres részt a törzséből, méghozzá azért, mert kivágása után a fenyő nedvei kiszivárognak, majd megszáradnak, és ezzel elzárják azokat a pórusokat, amiken keresztül felszívná a vizet. Ha vágás után még egy fél centinyi átmérőjű lyukat is fúr az alsó rész közepére, a fa biztosan elegendő vízhez jut.

  • Tegye vízbe

Ha a talpba nem lehet vizet tölteni, a célnak egy vödör is megfelel – bár ez nyilván nem annyira esztétikus megoldás. Ahhoz, hogy a tűlevelek ne kezdjenek tömegesen hullani, a karácsonyfa törzsének nem szabad kiszáradnia, ezért mindennap szükséges ellenőrizni a vízszintet. Egy 10 centis átmérőjű fa nagyjából 4 liter vizet szív fel naponta.

  • Gondoskodjon a tápanyag-utánpótlásról

A boltokban kifejezetten fenyőkhöz szánt tápoldatok is kaphatók, amelyeket a vízhez kell keverni, de létezik házilagos megoldás is: egy evőkanál kukoricaszirup vagy cukor szintén mehet a vízbe. 

  • Ne tegye meleg helyre

A karácsonyfát olyan helyre tegye, ahol nincsenek a közelben radiátorok és egyéb hőforrások, illetve déli fekvésű ablakok sem, mert ezek csak felgyorsítják a száradási folyamatot. Érdemes lehet ellenőrizni a helyiség páratartalmát is: a fának a 40 százalék körüli érték az ideális. Ha a levegő túl száraz, használjon párásítót. 








EZT OLVASTA MÁR?

X