Ha ezeket a szabályokat betartja, nem hízik meg karácsonykor


-A A+

Nem csupán a családi együttlét határozza meg a karácsonyt, hanem sokak esetében a súlygyarapodás, az egésznapos nassolás is az ünnepek részét képezi. Ebben az időszakban még a rendszeresen sportoló személyek egyensúlya is könnyűszerrel felborulhat, ezért a TWN.hu szakértője felsorolta azokat a szabályokat, amelyek betartásával elkerülhető az elhízás, írja a femcafe.hu portál.

  • Főzzön és süssön alacsony zsírtartalmú ételeket.

A zsíros liba és kacsa helyett ajánlott halat, csirkét vagy pulykát készíteni az ünnepi asztalra. A lazac például omega-3 zsírsavakban gazdag, emellett magas fehérjetartalommal és alacsony kalóriatartalommal rendelkezik.

  • Bánjon óvatosan a szószokkal.

A szószok különösen magas zsírtartalmúak. Nem szükséges minden ételt mártással leönteni, hasznosabb, ha minél többféle színű zöldségből készít köretet, pürét, friss salátát a húsok mellé az ember, és öntetként balzsamecetet, olívaolajat használ.

  • Ne essen túlzásba a desszertekkel és süteményekkel

Ha már jóllakott a főétellel és vágyik egy kis édességre, akkor figyeljen arra, hogy egy adagot egyen. Ilyenkor legtöbbször már csak a szeme kívánja, de fizikailag telítődött. Ha saját sütésű édességet készít, sokkal hatékonyabb, ha kicseréli a szükséges zsírmennyiség felét sovány joghurtra, illetve azzal is megakadályozza a súlygyarapodást, ha a sütőlapot nem megvajazza, hanem csupán sütőpapírt használ.

  • Lassan egyen, élvezze az ízeket

Ha nagyon gyorsan fogyasztja el az ételt, akkor fennáll annak a kockázata, hogy számolatlanul visz be a fölösleges kalóriákat.Szánjon elegendő időt az étkezésre, egyen ülve, alaposan rágja össze, és élvezze az ételeket, mert a valódi teltségérzet csak 15-20 perc elteltével kezdődik.

  • Alkohol helyett válassza a vizet

Egy-két pohár vörösbor, pezsgő elfogyasztható, de számít a mértékletesség. Az alkohol ugyanis nemcsak nagyon magas kalóriatartalmú ital, hanem serkenti az édesség iránti étvágyat is. Ha a karácsonyi vacsora előtt iszik egy nagy pohár vizet, az kissé megtölti a gyomrát, ha pedig jó a meleg gyömbéres vizet iszik, az javítja a vérkeringését, serkenti a gyomor és epesavak kiválasztását és csökkenti a koleszterinszintet a szervezetben.

  • Mozogjon sokat

A legtöbb ember nem gondol sportra az ünnepek alatt. Már az is pozitív hatású, ha a kimerítő ebéd után a természetben, városban tesz egy órás, tempós sétát. Serkenti a zsírégetést, különösen akkor, ha nagyon hideg van. Mivel hideg hőmérsékleten a test több kalóriát fogyaszt a meleg fenntartásához.

  • Kerülje a nassolást

Karácsonykor a „csak egy falatot eszek belőle” elterjedt kijelentés, a sok egy falat azonban nap végére összeadódik, és az étkezések között a gyomor sem pihen, ha folyamatosan nassol az ember.Ha nincs lehetősége legalább 2-3 óra szünetet tartani két étkezés között, akkor inkább gyümölcsöt, például mandarint vagy almát és néhány szem diót fogyasszon nasik helyett. Ha a teát vagy kávét vanília, fahéj, ánizs vagy kardamon fűszerekkel ízesíti, akkor csökkentheti a nassolás utáni vágyát.








EZT OLVASTA MÁR?

X