Akár egymillió euró támogatást is kaphatnak most a hazai kis- és középvállalkozók


-A A+

Akár egymillió eurót is megpályázhatnak a hazai kis- és középvállalkozások a 2014-2020-as Regionális Operatív Program utolsó száz méterén. Ez az utolsó lehetőség arra, hogy jelenleg is zajló ciklusban ekkora összegű uniós pénzre igényt tartsanak a kkv-k. A program keretében számukra 200 ezer és 1 millió euró közötti, maximum 70 százalékos támogatást (min. 30 százalékos önrész) kínálnak.

A POR 2.2-es pályázat a 2017. január 3. előtt létrehozott, 2017-es és 2018-as évet nyereséggel záró, legalább 3 és legtöbb 249 alkalmazottal rendelkező vállalkozásoknak szól. Korlátolt felelősségű társaságok (SRL), valamint részvénytársaságok (SA) indulhatnak, egyéni vállalkozási formáknak most nincs erre lehetőségük.

A pályázati pénzt befektetések megvalósítására folyósítják a következő területeken: gyártási, termelési tevékenységek, szolgáltatások (beleértve az IT-szektort is), turizmus és építőipari (kivitelező) cégek. Fontos, hogy a vállalkozásnak nem kell régiséggel, tapasztalattal rendelkeznie az adott területen, a POR 2.2 új tevékenységek indítását is támogatja – mondta Nagy-Imecs Péter pályázati szakértő.

Kiemelte, kizárólag a kereskedelemben, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban utazó cégek nem indulhatnak ezen a pályázaton. Ám ha például egy eddig csak kereskedelemmel foglalkozó cég új termelőegységet vagy szolgáltatásokat szeretne, az indításához szükséges befektetésre már kérhet a program keretében támogatást.

Elszámolható költségek:

  • szolgáltatáshoz, termeléshez szükséges ingatlanok építése, vagy meglévő épületek bővítése, felújítása (telekvásárlás nem támogatott)
  • eszközvásárlás: technológiai eszközök, IT eszközök, megújuló energia
  • nemzetközi vásárrészvétel saját standdal, ISO standardok bevezetése, szoftvervásárlás
  • pályázati tanácsadás, tervezési költségek.

A mikro- és kisvállalatok (3 – 50 alkalmazott) csak városi környezetben pályázhatnak, a közepes vállalkozások (50 – 249 alkalmazott) indulhatnak vidéki (községek és hozzájuk tartozó falvak) és városi környezetben egyaránt. „Fontos megemlíteni, hogy ennél a kritériumnál csak a befektetés helyszíne számít, teljesen rendben van, ha például egy mikrovállalat vidéken van bejegyezve, de a befektetést városi környezetben szeretné megvalósítani” – tisztázta Nagy-Imecs Péter.

Amennyiben a pályázó a támogatást eszközbeszerzésre igényli (nem építkezik), akkor rendelkezésére kell hogy álljon egy megfelelő helyszín, ahová a gépeket üzembe helyezik. A helyszín lehet a vállalkozás saját tulajdona vagy bérelt ingatlan. Amennyiben a pályázó építkezni szeretne (új épület, felújítás vagy bővítés), akkor a befektetés helyszíne egy beépíthető telek kell hogy legyen.  Ezt városrendezési bizonylattal (certificat de urbanism) kell igazolni, valamint az ingatlannak a cég tulajdonában kell lennie. Szintén fontos feltétel, hogy az ingatlanon nem lehet banki vagy egyéb teher, ez kizáró ok.

Mi a helyzet a finanszírozással?

A pályázati támogatás (vissza nem térítendő finanszírozás) értéke a POR 2.2 esetében minimum 200 ezer és maximum 1 millió euró. Mikro- és kisvállalkozások 70 százalékos támogatásban részesülnek (30 százalék önrész), középvállalkozások esetében ezek az arányok: 60 százalékos támogatás és 40 százalékos önrész.

Az aktuális pályázati rendszerben a vállalkozások számára előnyös feltételek mellett folyósítják a pályázati pénzt: egyrészt 40 százalékos előleget is lehet igényelni, és ezen túl a közvetlen kifizetések rendszere is működik. „Ez azt jelenti, hogy egy pályázat keretében elszámolt számla értékéből a pályázónak csak az önrészét kell kifizetnie, és a fennmaradó 70 százalékot közvetlen kifizetésre lehet kérni a finanszírozótól. Tehát a vállalkozónak nem szükséges, hogy a teljes befektetés megvalósításához szükséges pénze meglegyen, amelyből utólag visszakap 70 százalékot, hanem ténylegesen működik az, hogy csak az önrésszel rendelkezik, és a pályázati összegeket közvetlen kifizetéssel folyamatosan igényli” – magyarázta a pályázatíró szakember.

Határidők

„A hatóságok a hivatalos pályázati felhívást sajnos csak közvetlenül az indítás előtt közlik, így aki a felhívás után teszi meg az első lépést, az sajnos már elkésett. Jó hír viszont, hogy a POR 2.2 esetében még a hivatalos felhívás nem jelent meg, így van még idő egy sikeres pályázati dokumentáció összeállítására” – mondta Nagy-Imecs Péter. Hozzátette, a pályázatot nagy valószínűséggel októberben indítják el, a benyújtási határidő 2018 decembere és 2019 januárja közé tehető. Az elbírálás feltehetően jövő év januárja és augusztusa között zajlik majd, ezt követően kerülhet sor a szerződések aláírására.

Nagy-Imecs Péter elmondta, vannak olyan feltételek, pontozási kritériumok, amelyeknek a teljesítése nagyban növeli a siker esélyeit:

  • a befektetés új termékek, szolgáltatások bevezetéséhez vezet
  • a pályázó a befektetés mellett megújuló energiaforrásokra, nemzetközi vásárrészvételre, ISO standardok bevezetésére, szoftverekre is pályázik
  • kiváló mérlegeredmények (2017, 2018)
  • legalább 1 hátrányos helyzetűeknek fenntartott munkahely teremtése.

„A pályázás folyamata valóban egy viszonylag bonyolult és bürokratikus folyamat, de közel sem olyan „ördögi” és lehetetlen, mint azt sokan gondolják. Sajnos túl kevés szó esik az igazi sikersztorikról, azon vállalkozókról, akiknek sikerült: akik pályáztak, nyertek, elszámolták, és érzik, hogy mit is jelent a vállalkozásuk számára egy 70 százalékban támogatott beruházás. Hogy mit jelent az, ha egy befektetés átlagosnak vehető 10 éves megtérülési ideje 3 évre csökken. Pedig sikeres pályázó szép számmal akad: csak a POR 2.2-es vonalon már 600 vállalkozó írta alá a finanszírozási szerződést” – mutatott rá.








EZT OLVASTA MÁR?

X