Tervezet: adókedvezmény járna a gyermekes alkalmazottaknak


-A A+

Ezerötszáz lejes adójóváírást tenne lehetővé a kisgyerekes szülőknek az a tervezet, amelyet az RMDSZ az erdélyi vállalkozói szférával folytatott egyeztetést követően iktatott. 

A tervezet egy másik fontos előírása értelmében a vállalkozók számíthatnak az adóalap csökkentésére, ha részt vesznek a duális egyetemi oktatásban. Eddig csak a középfokú oktatás szintjén írhatták le adóalapjukból a tanintézetben zajló elméleti oktatás mellett a cégeknél zajló gyakorlati képzések költségeit. A tervezetet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselője és Novák Csaba Zoltán, a szövetség Maros megyei szenátora dolgozták ki.

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásügyekért felelős szakpolitikusa elmondta, hogy a cégek 1500 lej értékig leírhatják adójukból az alkalmazottak gyermekeinek bölcsődei és óvodai költségeit. „A rendelkezésnek több szempontból is pozitív hozadéka van, amely nem csak az államnak, de a gazdasági szereplőknek és nem utolsó sorban a szülőknek kedvez. Serkenti az anyák munkahelyükre történő visszatérését. Amennyiben egy szülő hamarabb tér vissza a gyermeknevelési szabadságról, akkor a bölcsődei költségeket egészében fedezi az a cég, ahol dolgozik, ugyanakkor a teljes fizetést, nem annak 85 százalékát kapja meg, melyhez még a havi 650 lejes állami támogatást is megkapja” – mutatott rá Szabó Ödön. Hozzátette, hogy ezekből az összegekből, ahol erre igény van, akár saját bölcsődéket is létrehozhatnak a nagyobb cégek, vállalatok.

A tervezet hamarosan bekerül a parlamenti szakbizottságokba, ebben a kérdésben a szenátus az első ház, majd a végső döntést a képviselőház hozza meg.








EZT OLVASTA MÁR?

X