0,39 százalék volt az első kéthavi GDP-arányos hiány


-A A+

A bruttó hazai termék (GDP) 0,39 százaléka volt az államháztartási hiány az év első két hónapjában - közölte kedden a pénzügyminisztérium. A deficit 2,44 milliárd lej volt, az egy évvel korábbi 2,7 milliárd lejjel szemben, amely akkor 0,46 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jelentett.

A pénzügyminisztérium szerint ez a csökkenés igazolja, hogy Romániában folytatódik a fiskális konszolidáció. Az első kéthavi adatokból kiderül, hogy a személyi jövedelemadóból származó bevételek csaknem 12 százalékkal nőttek, és az idei emelés hatására csaknem 19 százalékkal nagyobbak a jövedéki adó bevételek.

A kiadás oldalon csaknem 17 százalékkal nőttek a személyi kiadások, miután a kormány úgy határozott, kiegészíti a közalkalmazotti béreket, hogy azok ismét érjék el a 2010 júniusi szintet, amikor a kormány 25 százalékkal csökkentette a jövedelmeket. A kiegészítés utolsó részletének folyósításáról már tavaly döntés született, de a kifizetés csak januárban történt meg.

Románia tavaly túllépte a Nemzetközi Valutaalappal szemben vállalt államháztartási hiánycélt: a deficit a bruttó hazai termék 2,5 százalékát tette ki a korábban vállalt 2,2 százalékhoz képest. A kormány az idén 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,15 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X