HÉV fogja összekötni Kolozsvárt a környező településekkel


-A A+

Aláírhatja Kolozsvár vezetősége Gyalu, Szászfenes, Kisbács, Apahida, Nemeszsuk és Bonchida vezetőségével a metropoliszövezeti helyi érdekeltségű vasútvonal (HÉV) tervének kivitelezésére vonatkozó megállapodást. A megállapodás Kolozsvárt a környező településekkel összekötő vasútvonal előmegvalósíthatósági tanulmányára, a megvalósíthatósági tanulmányra, a környezeti hatástanulmányra, illetve a beruházás stratégiai felmérésére vonatkozik. 

Oláh Emese alpolgármester kiemelte, a HÉV létesítése egy hosszútávú, legalább 10 éves kifutású, integrált projekt része, amely a kolozsvári metróval és a körgyűrűvel kiegészülve remélhetőleg hosszú időre megoldja a kolozsváriak mobilitási gondjait. „A megállapodás aláírását követően elkezdődhet a tervezési folyamat. Jövőre a megvalósíthatósági előtanulmányok és tanulmányok elkészítését tervezzük, hogy erre a projektre már ebben a költségvetési ciklusban lehívhassunk uniós forrásokat” - mondta az alpolgármester. 

Hozzátette, a megyeszékhelyt a metropoliszövezet helységeivel összekötő vonat biztonságos, modern, gyors és működőképes kiszolgálást biztosít az utasoknak. „A tervek szerint a HÉV Kolozsváron belül is közlekedik majd, így könnyű és gyors megközelíthetőséget biztosít a metropolisz övezetben élő, de a megyeszékhelyen dolgozó vagy tanuló lakosságnak. A városvezetés ezzel a beruházással is a városi autós közlekedés visszaszorítására törekszik” – hangsúlyozta Oláh Emese.








EZT OLVASTA MÁR?

X