Egymilliárd dollárt érő cégek: megszülettek az első hazai unikornisok


-A A+

A múlt év folyamán több romániai vállalkozás értéke is átlépte az 1 milliárd dolláros pszichológiai határt, bekerültek az újkeletű, unikornisok szakkifejezéssel jelölt elit társaságba.

Unikornisok márpedig léteznek, sőt szépen szaporodnak. Természetesen nem a természetben, hanem a gazdaságban. Unikornisnak nevezik azokat az általában technológia-orientált vállalkozásokat, amelyek elérték az 1 milliárd dolláros értéket. Jellegzetességük, hogy elképesztő mértékű növekedést produkálnak rövid idő alatt, rövid távon a piaci részesedést részesítve előnyben a nyereséggel szemben. A terminust elsőként 2013-ban használta egy elemzésben Aileen Lee amerikai üzletember. A 2003 és 2013 közötti időszakban kevés egyszarvú volt, átlagban évente négy jelent meg, azóta azonban gyors szaporodásnak indultak.

Tömbházlakásban kezdték

Romániában 2018 volt az unikornisok megjelenésének az éve, s egyből három tűnt fel. A fejlődési íve az UiPath nevű cégnek a leglátványosabb. A vállalkozást 2005-ben alapította két informatikus, Daniel Dines és Marius Tîrcă. Az első évtizedben nem sok előjele volt a fantasztikus sikernek, 2015-ben a cég még egy bukaresti tömbházlakásban működött, 10 munkatárssal. Egy évre rá még mindig csak 3 millió dollár volt az árbevételük, 2016-ban azonban már 43, tavaly pedig 200 millióra nőtt.

Az UiPath szoftver robotokat fejleszt, olyan számítógépes programokat, melyek képesek elvégezni az emberek által végzett, mechanikus ismétlést feltételező munkát. Egy ilyen program alkalmas többek között digitális adatbázisok kezelésére, dokumentumok válogatására és rendszerezésére, képes adatokat felismerni. Hatékonysága akár 50 százalékkal nagyobb, mint egy emberé, s utóbbitól eltérően sosem hibázik. Egy szeptemberben megjelent cikkben a Wall Street Journal 3 milliárd dollárra becsülte az UiPath piaci értékét, mely alig fél évvel korábban lépte át az 1 milliárdos lélektani határt. A cégnek jelenleg 14 országban 590 alkalmazottja van és 700 ügyfele, köztük a világ legnagyobb vállalatai közé tartozó General Electric, a Walmart és a Chevron.

Külföldön is nyomul a eMag

A másik hazai unikornis az átlagemberek számára lényegesen ismertebb eMag. A Közép-Kelet-Európa legnagyobb online áruházának számító cég 2001-ben jött létre. 2009-ben a havi forgalma már 2 millió dollárt tett ki, ám ennek egynegyede nettó veszteség volt. Az üzletmenetben akkor állt be kedvező változás, amikor az elnök-vezérigazgatói tisztséget az azt jelenleg is betöltő Iulian Stanciu vette át. A vállalat árbevétele először tavaly haladta meg az 1 milliárd dollárt. Az eMag, amelynek többségi tulajdonosa a dél-afrikai Naspers befektetési alap, immár jelen van a magyar, a bulgár és a lengyel piacon is.

Jól megy a Dedeman testvéreknek

Idén egy harmadik hazai cég, a Dedeman is belépett a milliárdosok exkluzív klubjába. A bákói székhelyű vállalat működése nem innovatív technológián alapszik, így tehát nem tartozik a szűk értelemben vet unikornisok közé. A két testvér, Dragoș és Adrian Pavăl tulajdonában levő családi vállalkozás története azért rendkívüli, mert egy olyan piacon lett roppant sikeres, melyen egy sor multinacionális nagyvállalat befuccsolt.

Az 1992-ben alapított cégnek kezdetben egy építőipari termékeket és lakberendezési cikkeket forgalmazó boltja volt Bákóban. A gazdasági világválság kitörésekor a Dedeman már egy 12 barkácsáruházból álló hálózatot üzemeltetett. A krízis idején is lendületesen terjeszkedtek, 2010-ben már a legnagyobb hazai tulajdonban levő kiskereskedőnek számítottak, 300 millió eurós árbevétellel, megelőzve az Altexet és a Mobexpertet. A vállalat tavaly piacvezető volt 49 áruházzal, 10 ezer alkalmazottal és 6,4 milliárd lejes forgalommal. A tágabb értelemben vett unikornisok között egy erdélyi is van, a kolozsvári székhelyű Transilvania bank, amelynek piaci értéke tavaly 2,4 milliárd euró volt.

A következő romániai unikornis jó eséllyel a szoftvergyártó Bitdefender lesz, amelyet a tavalyi év folyamán 747 millió dollárra értékeltek fel.
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X