Utolsóként a csehek is csatlakoztak a pénzügyi mentőalaphoz


-A A+

Milos Zeman új cseh köztársasági elnök szerdán aláírta a Lisszaboni Szerződés kiegészítését, amely létrehozta az új európai "pénzügyi mentőalapot", azaz a bajba jutott euróövezeti országok megsegítésére hivatott Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM).

Csehország volt az egyetlen EU-tagállam, amely eddig még nem fejezte be a stabilizációs mechanizmusról szóló dokumentum ratifikálási folyamatát. Maga a mechanizmus egyébként múlt ősz óta már működik.

A dokumentum aláírására José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének hivatalos csehországi látogatása idején kerítettek sort. zeman-barrosoEbből az alkalomból a cseh államfők hagyományos székhelyén, a Prágai Várban a Cseh Köztársaság zászlaja mellé ünnepélyesen felvonták az Európai Unió zászlaját is. Zeman mind az aláírást, mind a zászlófelvonást fontos jelképnek minősítette.

"Megmutattuk, hogy egyértelműen támogatjuk az európai integrációt" - jelentette ki a cseh államfő az EB elnökével közösen megtartott sajtóértekezleten. Ismételten megerősítette, hogy híve egy európai föderációnak.

"A Lisszaboni Szerződés kiegészítésének aláírása példája annak, hogy a növekedés érdekében Európában szükségünk van az együttműködésre és a szolidaritásra" - fejtette ki Barroso. Külön kiemelte, hogy a dokumentum ünnepélyes aláírását és az EU-zászló felvonását Csehország első közvetlenül megválasztott köztársasági elnöke kezdeményezte.

Zeman elődje, Václav Klaus a Lisszaboni Szerződés kiegészítését nem volt hajlandó aláírni, "abszurd és szörnyű dolognak" minősítve a dokumentumot, bár azt a cseh parlament is jóváhagyta korábban.

Klaus ugyancsak elutasította, hogy a Hradzsinban felvonják az EU lobogóját. "A Prágai Vár a cseh államiság jelképe, nem az Európai Unióé" - állította Klaus, aki március elején tíz év után távozott az államfői tisztségből.

Csehország 2004 májusában lett az EU-tagja, s Klaus elnöksége idején a Hradzsinban nem volt felvonva az uniós zászló. A cseh kormány, illetve a minisztériumok székhelyein az uniós zászló természetes.

Az EU-zászló felvonását a Hradzsinban Klaus híveinek és az európai integráció ellenzőinek - mintegy 200-300 fős csoportjának - hangos füttykoncertje és bekiabálásai kísérték. "Szégyen, szégyen" - skandálták a tüntetők.

Barroso délután Petr Necas cseh miniszterelnökkel találkozik, akivel konkrét gazdasági kérdéseket vitat meg.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X