Mi sül ki a kenyér áfacsökkentéséből?


-A A+

Július 1-től a jelenlegi 24 százalék helyett 9 százalékra csökken a kenyér előállítási láncának áfája, jelentette be vasárnap Daniel Chiţoiu pénzügyminiszter. Az intézkedést kísérleti jelleggel, a második félévre vezetik be. A kormány az áfacsökkentéstől a sütőiparban széles körben elterjedt adócsalás visszaszorulását várja. „Minden bizonnyal jó ellenszere az adócsalásnak, hozzájárul a szürkegazdaság kifehérítéséhez” – jelentette ki a közelmúltban Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter és hasonlóan optimista szellemben nyilatkozott Victor Ponta kormányfő is.

Diószegi László, a sepsiszentgyörgyi székhelyű Diószegi Pékség tulajdonosa nem osztja a kormány derűlátását. „Nem lesz olyan mértékű pozitív változás, mint amit várnak, ezért aztán hat hónap múlva vissza fogják vonni” – jelentette ki a maszol.ro-nak.dioszegi

A vállalkozó szerint a sütőiparban valóban az átlagosnál nagyobb mértékű az adócsalás, de nem éppen olyan arányú, mint azt a kormányzat állítja. Mint mondta, a tévedés abban gyökerezik, hogy túlbecsülik a hazai kenyérfogyasztást. Egyrészt a rengeteg külföldön dolgozó miatt a lakosság valós száma alacsonyabb, mint azt a statisztikák mutatják, másrészt az egy főre eső fogyasztás évek óta folyamatosan csökken. Egyre inkább nő ugyanis az egészséges táplálkozás híveinek a száma, akik fehér kenyeret egyáltalán nem esznek, s a teljes kiőrlésűből is minimális mennyiségűt.

„Az adócsalás egyébként Erdélyre kevésbé jellemző, délen azonban van sok sütőipari cég ahol nem is ismerik a számlát és a kasszagépet. A pékségeknek előnyös az intézkedés, ám a vásárlók nem fogják megérezni az áfacsökkentést, ugyanis a kereskedők meg fogják emelni az árrést, a végtermék ára pedig változatlan marad” – nyilatkozta a háromszéki vállakozó.

Hasonló véleményen van Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök is, aki kormányfőként megvétózott egy hasonló javaslatot. „Ez konzervatívok rögeszméje, amivel egyszer már előálltak a miniszterelnökségem idején, és kimutattam, hogy semmi jó nem származna belőle. A sütőiparban dívik az adócsalás, s az áfa csökkentése nem oldja meg a problémát, ellenkezőleg, kisebb bevételt hoz az államkasszának és nagyobb nyereséget az adócsalóknak. Szerintem fordítva kellene eljárni, vagyis először visszaszorítani az adócsalást, utána pedig megpróbálni csökkenteni a kenyér árát. Az árat a piac szabja meg, ezért az áfacsökkentés nem fogja elérni a kívánt hatást” – nyilatkozta a politikus-üzletember.

Egyes szakemberek becslése szerint a sütőipari temékek mintegy 40 százaléka kerül forgalomba feketén. Az ágazat munkáltatóit tömörítő Rompan vezetői arra számítanak, hogy az áfacsökkentés következtében a feketegazdaság 20 százalékra szorul vissza a sütőiparban.kenyerkint

Victor Ponta 250 millió lejt emlegetett nemrég a költségvetésnek az áfacsökkentésből adódó bevételi kieséseként, ám reményei szerint ezt ellensúlyozni fogják a gazdaság kifehéredése által generált plusz bevételek. Ha a kormány várakozásai beigazolódnak, akkor a differenciált áfát a mezőgazdasági termékek teljes körére kiterjesztik, amint az az USL kormányprogramjában szerepel. A Pénzügyminisztérium számításai szerint azonban a tényleges kiesés idén 635 millió lejt fog kitenni, jövőre pedig, ha érvényben marad a szabályozás, 671,7 millió lejt.   

A vásárlók pénztárcája nem nagyon fogja megérezni az áfacsökkentést, abban a nem túl valószínű esetben sem. ha az maximálisan megmutatkozik majd a végtermék árában. Mivel egy romániai lakos a statisztikák szerint átlagosan évi 98 kg kenyeret fogyaszt, kilónkénti 4 lejes árral kalkulálva, ennek 16 százalékos csökkenése 63 lejes megtakarítást tenne lehetővé. Havi szinten, egy személy esetén ez 5,25 lejt jelent, ami kevesebb, mint másfél kg fehér kenyér ára.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X