Energetikai autonómiára törekszik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat


-A A+

Sepsiszentgyörgy önkormányzata 47,5 millió lejes uniós pályázatot nyert egy négyhektáros, fotovoltaikus napelem-park megvalósítására, amely révén 84 százalékkal csökken az önkormányzat elektromos energiára fordított költsége. Ez évi legkevesebb 500 ezer euró megtakarítást jelent a városnak.

Constantin Niţă, energiaügyi miniszter a sepsiszentgyörgyi városházán írta alá azt a finanszírozási szerződést, amely révén a városnak Előpatak felé vezető kijáratánál, egy négyhektáros dombon még idén elkezdődhet a napelem-park megépítése. Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád a szerződés aláírásakor rámutatott: a zöldenergia-termelésre nyert uniós pályázat értéke 47,5 millió lej, viszont csak 2 százalék, tehát 760 ezer lej a város önrésze.nita

Az áramfejlesztő beruházás a város a gazdasági versenyképességet növeli, bár egyelőre nem termelhet jövedelmet az önkormányzatnak, mert ez esetben sokkal nagyobb lett volna az önrész. Öt év után azonban növelhető a napelem-park kapacitása, és akkor a napelemek több áramot is termelhetnek, mint amennyi a város szükséglete.

 A pályázat révén megépülő rendszerből elnyert elektromos energiát bevezetik az országos hálózatba, és annak értékével kompenzálják Sepsiszentgyörgy önkormányzatának villanyszámláit, vagyis a közvilágítás és a polgármesteri hivatalhoz tartozó közintézmények fogyasztását. Ez lenne az első ilyen típusú napelem-park az országban, a számítások szerint nem lesznek magasak a fenntartási költségei. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Sztakics Éva hozzátette: a projekt kivitelezésének futamideje 20 hónap, de már ki vannak állítva az építkezési engedélyek, így várhatóan jövő év végén beindulhat a zöldenergia termelés.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X