INS: nőttek az élelmiszerárak, emelkedett az infláció áprilisban


-A A+

Áprilisban 0,61 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciushoz képest, és 2,75 százalékkal 2018 decemberéhez viszonyítva. Az évi évi inflációs ráta 4,1 százalék – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adataiból.

A tavalyi év hasonló időszakához képest 4,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A harmonizált fogyasztóiár-index (HICP) szerint kiszámolt évi ráta 4,4 százalékos volt. Az elmúlt 12 hónapban (tavaly májustól idén áprilisig) az előző 12 hónapos időszakhoz képest a HICP alapján kiszámolt átlagos ráta 4,1 százalék, tájékoztat az INS.

Az élelmiszerek ára 4,98 százalékkal nőtt áprilisban márciushoz képest, a nem élelmiszer jellegű iparcikkeké 3,66 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 3,83 százalékkal.

Márciusban februárhoz képest 0,49 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, az évi inflációs ráta pedig 4 százalékos volt.

A Román Nemzeti Bank (BNR) februárban felfelé módosította 2019-es inflációs előrejelzését. A BNR kormányzója, Mugur Isărescu által akkor közzétett prognózis szerint év végén 3 százalékos inflációt várnak a korábban számított 2,9 százalékkal szemben. 2020-ra a korábban becsült 3,2 százalék helyett 3,1 százalékos fogyasztói árnövekedést jósolt a jegybank.








EZT OLVASTA MÁR?

X