Emelkednek az euróövezeti államkötvények hozamai


-A A+

Emelkedtek az euróövezeti államkötvények hozamai csütörtökön, egy nappal azután, hogy rekordmélységekbe süllyedtek azon félelmek felerősödése miatt, hogy a világgazdaság recesszió felé sodródik. 

Az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvény hozama 2,5 bázisponttal mínusz 0,56 százalékra nőtt a csütörtök délelőtti jegyzésekben. Az állampapír hozama minden idők legalacsonyabb szintjére süllyedt szerdán annak nyomán, hogy az új-zélandi központi bank a vártnál nagyobb mértékben csökkentette az alapkamatot, a júniusi német ipari termelési adatok pedig katasztrofálisak voltak, ami felszította azokat a várakozásokat, hogy erősebb monetáris lazítás jöhet a gazdasági növekedés támogatása végett.

Az előző napokban az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek gyors és drasztikus kiéleződése jelentősen rombolta a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát. A kínai-amerikai kereskedelmi viszály elmérgesedésének újabb fejezeteként az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először. A döntés azt követően született meg, hogy a kínai hatóságok 11 éve először hagyták a 7 jüan/dollár szint alá gyengülni a nemzeti fizetőeszközt. Előzőleg azonban, még múlt hét csütörtökön Donald Trump amerikai elnök váratlanul bejelentette, hogy újabb évi 300 milliárd dollár értékű kínai importtermékre rendeli el 10 százalékos pótvám kivetését szeptember 1-től. 

A recessziós kilátások miatt tovább nőtt a különbség a három hónapos amerikai kincstárjegyek és a tízéves államkötvények negatív meredekségű hozama között, a három hónapos papír hozama 2,023 százalékon, a tízévesé pedig 1,729 százalékon állt csütörtök délelőtt. Utoljára 2007-ben, a pénzügyi világválság kirobbanása előtt fordult elő, hogy invertálódott a hozamgörbe a 3 hónap - 10 éves időtávon is. 

A hosszú távú hitelköltségek soha nem voltak ilyen alacsonyak. A 7-10 éves lejáratú államkötvények globális hozamváltozását tükröző Bloomberg-Barclays index szerdán rekordalacsony szintre, 1,44 százalékra csökkent. A tízéves euróövezeti államkötvények hozamai 2-3 bázisponttal nőttek csütörtökön, de a dél-európai országoké kiemelkedett az átlagból. Az olasz, a spanyol és a portugál hozamok 6-11 bázisponttal kúsztak feljebb, mert az olaszországi belpolitikai bizonytalanságok rontották a hangulatot.








EZT OLVASTA MÁR?

X