Ekkortól drágul újra a cigaretta Romániában


-A A+

Szeptember elsejétől 2020. január elsejére halasztotta a kormány a cigaretta jövedéki adójának emelését – derül ki az adótörvénykönyv módosításának tervezetéből, amelye közvitára bocsátott szerdán a pénzügyminisztérium.

A tervezet szerint a dohánytermékekre vonatkozó európai uniós minimum elérése érdekében szükséges a cigaretta jövedéki adójának további emelése. Jelenlegi az ezer szál cigarettára vetített jövedéki adó 483,74 lej Romániában, ezt 503,97 lejre növelik január elsejétől. Ez az összeg 563,97 lejre nő 2022 végéig. A kormány eredetileg szeptember elsejére tervezte a cigaretta jövedéki adó megemelését, szintén az EU elvárására hivatkozva.

Másfél évtized leforgása alatt a cigaretta átlagára két és félszeresére nőtt Romániában, azonban a dohányosok elsöprő többségét ez nem tántorította el szenvedélyétől. Jelenleg egy csomag cigaretta átlagosan 18 lejbe kerül, egy jobb minőségű termékért pedig 20 lej körüli összeget kell kifizetni.

Az átlagár 2022-re 21 lejre nőhet. A folyamatos áremelkedés ellenére Románia még mindig a legolcsóbb országok közé tartozik az EU-n belül, a cigaretta csak Bulgáriában és a Balti-államokban kerül kevesebbe, mint nálunk.








EZT OLVASTA MÁR?

X