Az euróövezetben javult, Romániában csökkent a gazdasági hangulatindex


-A A+

Augusztusban javult a gazdasági hangulat az euróövezetben, de romlott az Európai Unióban, akárcsak Romániában az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG EcFin) csütörtökön publikált jelentése szerint. Míg Magyarország augusztusban Litvánia után a második legmagasabb hangulatindexet érte el, addig Romániában csökkenést jegyeztek. 

A gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) eszerint az előző havihoz képest 0,4 ponttal 103,1 pontra emelkedett augusztusban az euróövezetben, 0,6 ponttal csökkent viszont az EU-ban 101,4 pontra. Magyarországon az ESI 111,8 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 109,4 pontról. A magyarországinál magasabb ESI-t Litvánia ért el augusztusban, 111,9 pontot. A 2018 decemberében elért 118,7 pontos ESI-vel Magyarország tartja az uniós rekordot.

Romániában az 1990 után elért 125,8 pontos maximumról a gazdasági hangulatindex tavaly decemberben 101,3 ponton állt, idén augusztusban pedig 102,4 pontot jegyeztek. Ez utóbbi csökkenést jelent 2019 júliusához (103,3) képest. A csökkenés annak tulajdonítható, hogy romlottak a fogyasztói, a kiskereskedelmi és az építőipari mutatók. Ezzel szemben javulás volt az ipari és a szolgáltatói mutatóknál. 

Az euróövezeti gazdasági hangulatindex javulása az ipari és kiskereskedelmi mutatók emelkedésének tulajdonítható, miközben a szolgáltatásoknál és az építőiparban romlott a mutató. Az ipari hangulatindex az előző havi hatéves mélypontról korrigált felfelé, a szolgáltatóipari mutató pedig négy éves mélypontot ért el.

Az ESI a nagyobb nemzetgazdaságok közül a legnagyobb mértékben Spanyolországban emelkedett 1,9 ponttal, de emelkedett Németországban is 0,4 ponttal 100,6 pontra, valamint Franciaországban 0,1 ponttal 104,0 pontra, Hollandiában pedig 0,2 ponttal 104,7 pontra. Csökkent viszont Olaszországban, mégpedig 0,9 ponttal 100,7 pontra.

A fogyasztói hangulatindex a DG EcFin előzetes adatai szerint mind az euróövezetben, mind az EU-ban csökkent augusztusban, az euróövezetben 0,5 ponttal mínusz 7,1 pontra, az EU-ban 1,1 ponttal mínusz 7,0 pontra. A mutató csökkenése a lakosság általános gazdasági helyzetre vonatkozóan romló megítélését tükrözi. Javult viszont a jövedelem jövőbeni alakulására vonatkozó megítélés, a hajlandóság pedig a nagyobb beszerzésekre vonatkozóan nem változott. A mutató azonban mindkét esetben a hosszú távú mozgóátlag felett tartózkodik, ami az euróövezet esetében mínusz 10,7 pont, az EU esetében pedig mínusz 10,0 pont.

Az üzleti hangulatindex (Business Climate Indicator, BCI) 0,22 ponttal emelkedett augusztusban az euróövezetben 0,11 pontra.








EZT OLVASTA MÁR?

X