Tervezet: ismét bevezetnék a hatnapos munkahetet Romániában


-A A+

A jelenlegi kettőről egyre csökkentené a kötelező munkaszüneti napok számát a Nemzeti Liberális Párt (PNL). A parlamentbe benyújtott törvénytervezetük szerint az alkalmazottaknak csak akkor kell dolgozniuk szombaton is, ha akarnak.

A jogszabály a munka törvénykönyvét módosítaná, amelynek a jelenlegi előírásai szerint a munkaadóknak kötelező módon heti két, egymást követő munkaszüneti napot (48 óra pihenést) kell biztosítaniuk az alkalmazottaknak. Ez a két nap rendszerint a szombat és a vasárnap.

A liberálisok törvénymódosító tervezete szerint az alkalmazottak szombaton is dolgozhatnak, ha akarnak, a munkaadónak pedig ki kell fizetnie a túlórákat, de nem köteles egy szabadnappal kompenzálni a hétvégén ledolgozott 8 órát.

 

„Megadjuk az alkalmazottnak azt a lehetőséget, hogy a hét közben vállalt túlórák helyett szombaton is dolgozhassanak. A jelenlegi törvény szerint az alkalmazottnak a szombati munkájáért egy szabadnap jár. (…) Ha a munkavállalónak megéri, hogy szombaton dolgozzon, és ezért 75 százalékos bérpótlékot kapjon, de szabadnapot ne, akkor élhet ezzel a lehetőséggel” – nyilatkozta a Digi24-nek a tervezet beterjesztője, Dan Vîlceanu képviselő.

A politikus azzal indokolja a törvénymódosítást, hogy Romániában számos vállalkozás munkaerőhiánnyal küszködik.








EZT OLVASTA MÁR?

X