Ha lejben vesz fel személyi kölcsönt, mutatjuk, melyik banknál a legolcsóbb


-A A+

A Romániában működő bankok elég magas kamatot számolnak fel annak, akik személyi kölcsönhöz folyamodik. A Ziarul Financiar összeállításából kiderül, melyik banknál milyen feltételek mellett érdemes személyi kölcsönt kérni.

A személyi kölcsönöknél alkalmazott teljes hiteldíj mutató (DAE) a Romániában működő tíz legnagyobb banknál 7,49 és 19 százalék között mozog. A teljes hiteldíj mutató azt mutatja meg, hogy ténylegesen mekkora kamatot fizetünk a kölcsön után. A DAE tartalmazza az ügyleti kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat stb.

A DAE, azaz a tényleges éves kamat nagysága minden banknál függ attól, hogy a kamat fix vagy változó. A kamat nagysága függ továbbá attól, hogy azt a bankszámlát, amelyre befut a havi fizetésünk, az a pénzintézet kezeli-e, amelytől kölcsön szeretnénk kérni. Fontos tényező az is, hogy mekkora a jövedelmünk, hogy milyen fegyelmezetten törlesztünk. Azt is figyelembe veszik, hogy a hitelfelvétel online történik-e.

A Ziarul Financiar az összeállítását a különböző bankok hivatalos oldalán lévő kamatkiszámítási szimulátor alapján készítette el. A gazdasági lap egy 20 ezer lejes standard személyi kölcsönt vett alapul, változó kamat mellett, 5 éves futamidővel úgy, hogy azt a bankszámlát, amelyre befut a havi fizetésünk, nem az érintett pénzintézet kezeli. Ilyen feltételek mellett

  • a Tansilvania Banknál a DAE 12,39 százalékos. Ez az érték már például csökken, ha a szóban forgó számlaszámot a banknál nyitottuk meg.
  • a BCR-nél a DAE 10,74 százalék. A BCR-nél a különböző feltételeknek való megfeleléstől függően a kamat 7,49 százalékra is lemehet, ám amennyiben nem teszünk eleget a bank támasztotta feltételeknek, az éves kamat akár 17,51 százalékos is lehet.
  • a BRD-nél a DAE 14,3 százalék.
  • az UniCreditnál 15,99 százalék az éves kamat. Ám ez szintén csökkenhet, akár 8,99 százalékra, ha eleget teszünk bizonyos feltételeknek.
  • a Raiffeisen Banknál 15,14 százalék.
  • az ING Banknál 12,9 százalék. Az éves kamatot itt 9,58 százalékra is letornázhatjuk.
  • a CEC Banknál 10,4 százalék.
  • az Alfa Bank esetében a DAE 11,8 százalék.
  • az OTP-nél 11,23 százalék. Fontos hangsúlyozni, hogy mindenik banknál, így az OTP-nél is, ha például azt a számlát, amelyre a fizetésünk befut, az érintett bank kezeli, akkor a személyi kölcsön esetében is az éves kamat csökken. Az OTP-nél például a DAE 9,04 százalékra is lemehet.
  • a Garanti Banknál a DAE 19 százalék, ám ebben az esetben 25 ezer lejes személyi kölcsönnel számoltak.







EZT OLVASTA MÁR?

X