Közös erővel próbál több külföldi turistát vonzani Székelyföldre Maros, Hargita és Kovászna megye


-A A+

Erdély és ezen belül Székelyföld turisztikai népszerűsítésének lehetőségeiről szerveztek csütörtökön találkozót Maros, Hargita és Kovászna megye turisztikai egyesületei, amelyen jelen voltak a három megye önkormányzatainak képviselői, valamint a turisztikai irodák és ügynökségek, a szállodaipar, illetve repülőtéri transzfer szolgáltatásokra szakosodott cégek képviselői is – számolt be a Maros Megyei Tanács sajtóirodája.

A találkozót a Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtéren tartották, tekintettel arra, hogy október 27-től napi repülőjárat fogja összekötni Marosvásárhelyt és Budapestet, és ez a turizmus szempontjából is új lehetőségeket kínál a térségnek.

A találkozó fő témája a turizmusban érdekelt felek közötti együttműködés fontossága volt, hiszen közös erővel lehet csak elérni azt, hogy a turisták számára a lehető legszínvonalasabb szolgáltatásokat tudják biztosítani. A három megye turisztikai desztináció menedzsmenttel foglalkozó egyesületei arra kérték a jelenlévőket, legyenek partnerek abban, hogy minél több turisztikai csomagot dolgozzanak ki közösen, hogy lehessen konkrét programokat kínálni a külföldi turisták számára. A turisztikai egyesületek a mai találkozón be is mutattak pár javaslatot fly and drive típusú utazási csomagokra, amelyek 3-4 napos körutakra vonatkoztak Maros, Hargita, illetve Kovászna megyében.

A megbeszélésen bemutatott statisztikai adatok szerint 2019 első hét hónapjában mind a három megyében nőtt a turisták száma, de a vendégéjszakák száma is. Így Maros, Hargita és Kovászna megyében a vendégéjszakák száma 11,5% -kal nőtt a 7,5%-os országos átlaggal szemben, az érkezések száma pedig 9,39% -kal volt nagyobb, miközben az országos növekedés csak 5,62% volt.

A találkozón szó esett arról is, hogy miként lehetne növelni a marosvásárhelyi repülőtér utasforgalmat, és milyen lehetőséget nyújt a napi rendszerességű budapesti járat arra, hogy több külföldi turistát lehessen vonzani a térségbe.

„Úgy gondoljuk, hogy a budapesti járat gyakoriságának növekedése, illetve a többi célállomást érintő repülőjárat komoly lehetőséget kínál Maros, Hargita és Kovászna megyék turisztikai szereplői számára, különösen a szállodatulajdonosok számára, hogy több turistát vonzanak. Fontos, hogy a három megye turizmusban érdekelt szereplői ismerjék egymást, és legyenek kapcsolatban egymással. Ez a mai találkozó csak egy első lépés volt, amelynek lesz folytatása. A megyék turisztikai népszerűsítésével foglalkozó egyesületeknek az a szerepe, hogy összekötő kapocs legyenek a turizmusban érdekelt felek között. Sok olyan információt gyűjtöttünk össze, amelyet a szolgáltatók is hasznosíthatnak. Ezért arra kértünk ma minden jelenlévőt, aki turizmus területén dolgozik, vegyék fel velünk a kapcsolatot, hogy segíteni tudjuk őket"- mondta Szőcs Levente, a Visit Mures Egyesület vezetője.

A találkozón részt vett Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke is, aki a megbeszélés végén bejelentette, jövő év nyarától egy új charter járat indul a marosvásárhelyi repülőtérről.

"Jó hír számunkra, hogy 2020 nyarától új charter járatunk lesz Görögországba. A Marosvásárhely és a Kréta szigeti Heraklion közötti charter járat június 9-én indul. Szeretném ugyanakkor hangsúlyozni, hogy óriási lehetőség az utazni vágyók számára az október 27-től induló napi Budapest és Marosvásárhely közötti járat is, hiszen ez gyakorlatilag 40 ország célállomásait nyitja meg előttünk, Budapestről a világ bármely részére eljuthatunk. A turizmusban érdekelt felek közös érdeke, hogy Erdély felkerüljön a turisták által kedvelt úti célok térképére, és azt hiszem, hogy minőségi szolgáltatásokkal és együttműködéssel sikerül elérni, hogy tovább növeljük a turisták és vendégéjszakák számát a három székelyföldi megyében”- emelte ki Péter Ferenc.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X