Biró Rozália: az Agenda 2030 regionális központja lehet Románia


-A A+

Jelenleg a lakosság 42 százaléka minősül szegénynek, egynegyedük nem tudja kifizetni a közműszámláit – emlékeztetett szerdai sajtótájékoztatóján Biró Rozália képviselő annak kapcsán, hogy romániai munkalátogatáson tartózkodik az Európai Gazdasági Együttműködés Szervezete (OECD) egy szakértői csoportja, kedden a képviselőház külügyi bizottságának fenntartható fejlődési albizottságával is találkoztak.

A szakértői csoportot Borbély László, a kormány Fenntartható Fejlődési Főosztályának vezetője hívta meg Romániába, ennek tagjai az általa vezetett külügyi biztosság albizottságával is tárgyaltak, mondta el Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es képviselő Nagyváradon.

Románia 2015-ben aláírta az ENSZ által elfogadott Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030 – Agenda 2030 elnevezésű dokumentumot, 2017-ben létrehozták a főosztályt, melynek munkatársai 2018-ban országos konzultációkat folytattak és ennek nyomán aktualizálták Románia fenntartható fejlesztési stratégiáját – tájékoztatott a politikus. Hozzátette: Románia a Közép- és Kelet-európai államok között az elsők között áll ezzel, s esélye van arra, hogy így az Agenda 2030 gyakorlatba ültetésének regionális központja legyen.

Az Agenda 2030 17 fő célkitűzése közül többről is szó esett a találkozón. Biró Rozália azt javasolta, hogy hozzanak létre valamilyen támogatási formát azoknak az önkormányzatoknak vagy akár civil szervezeteknek, amelyek a fenntartható fejlődési célkitűzések terén jól teljesítenek.

Tennivaló van bőven

Ami a szegénység leküzdését illeti, jelenleg a lakosság 42 százaléka minősül szegénynek, egynegyedük nem tudja kifizetni a közműszámláit. A 16 év alatti fiatalok 40 százalékát fenyegeti az elszegényedés, vidéken pedig 11 diákból egy éhesen megy iskolába. Ugyanakkor hatalmas a pazarlás is: Romániában naponta 6000 tonna élelmiszert dobnak ki...

A lakosság 11 százaléka diabéteszes, a 16 évnél fiatalabbak között pedig megduplázódott a cukorbetegek száma. Románia az antibiotikum-fogyasztás terén az első öt EU-tagállam között van, a megelőzés pedig hagy maga után kívánnivalókat, például a daganatos betegségek mindössze 0,2 százalékát fedezik fel idejekorán, amikor még ezek egyes típusai kezelhetők, gyógyíthatók.

Az időleges iskolaelhagyók száma hat százalékkal magasabb, mint az uniós átlag, ezen például a duális képzés fejlesztése, és a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolása segíthet, mondta Biró Rozália, aki az is elárulta: már területeken a stratégiák kidolgozására is szükség van.

Romániában az elmúlt 50 évben egy Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami nem tűnhet soknak, de ennyi idő alatt ez a változás is jelentős. A bizonyítottan a környezetszennyezés miatt bekövetkezett halálesetek száma 2015-ben 25 ezer volt, ami 12-szer több, mint a közlekedési balesetben elhunytaké, mondta a képviselő.

Jó hír is van, az IT-szektor a GDP öt százalékát hozza, s van még növekedési potenciálja, de meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a szakemberek ne hagyják el az országot. A Turnu Măgurele-i lézer a világ legerősebbje, itt lehetőség lenne egy tudományos központot kialakítani, mondta Biró Rozália. A képviselő leszögezte: amint a találkozón is javasolta, fontosnak tartja, hogy valamilyen módon támogassák azokat az önkormányzatokat civil szervezeteket stb., amelyek élen járnak a célkitűzések megvalósításában.

Biró Rozália azt is elmondta: október 11-én, a lányok nemzetközi napján az RMDSZ Nőszervezete például Nagyváradon, Zilahon, Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen, Brassóban, október folyamán pedig Enyeden és Aradon szervez találkozókat 14–18 éves lányokkal. A Girl2Leader mozgalmat a Women Political Leaders indította el, ennek célja a fiatal, még középiskolás lányok érdeklődésének felkeltése a közélet iránt.







EZT OLVASTA MÁR?

X