Nagyváradon nagyon úgy néz ki, hogy adóemelést hoz az új év


-A A+

Közvitára bocsátották a jövő évi nagyváradi adókat- és illetékeket megszabó határozattervezetet. A tervezethez a javaslatokat október 31-éig várják.

A nagyváradi adókat és illetékeket a 2018-as, 4,6 százalékos inflációs rátával növelik a tervezet szerint, de további emelések is várhatók. Az on-line (kimondottan a www.oradea.ro és a www.ghiseul.ro oldalon eszközölt) adófizetést továbbra is bátorítják a bihari megyeszékhelyen, így azok jogi- és magánszemélyek, akik március 31-ig befizetik a teljes évi ingatlan-, telek-, illetve gépjárműadót, 8 százalékos adókedvezményt kapnak, míg a személyesen, postán, banki átutalással fizetők kedvezménye ennek fele, 4 százalék.

A reklámadót közel 20 százalékkal emelnék évente és négyzetméterenként, a villanyoszlopok reklámcélú bérlése pedig 150 lej lesz az addigi száz lej helyett. Nő a lakhely szerinti parkolóbérlet ára is, 120 lejről 130 lejre, jó hír, hogy a parkolóbérletek és parkolási díjak emelését egyelőre nem tervezik. 

Jelentősen emelkedik a városrendezési dokumentumok kibocsátásáért járó illeték is, 25 lej helyett 100 lejt kell majd fizetni az kül- és beltelek besorolásról szóló okiratért és az új épületek bejegyzéséért, illetve az épületek törléséért is. Az építkezési bontási engedélyekért sürgősségi rendszerben 500 lejt kell fizetni egyéni lakóház esetén, ezer lejt többlakásos épületért, 1500 lejt pedig más építményekért.

Emelni fogják a Nagyváradi Városi Múzeum belépődíját 5 és 3 lejről 10 és 5 lejre. Újdonság, hogy magánrendezvényeket is tarthatnak a vármúzeum termeiben, áfa nélkül 2500 lejért eseményenként (a múzeum személyzetének felügyeletével), a múzeumhoz tartozó, de a városban másutt található helyszíneken pedig áfa nélkül 4000 lejbe kerül majd egy esemény.

Drágább lesz a házasság felbontása adminisztratív úton, ezért 500 lej helyett 600 lejt kell fizetni jövő évtől, új illetékként pedig a személyi igazolvány 24 órán belüli elkészítéséért húsz lejt kell fizetni. Új temetkezési szolgáltatásokat is bevezetnek, 200 lejért ásnak ki és temetnek be egy másfél méteres sírt, amelybe csak urnát helyezhetnek fél méteres mélységig, 50 lejbe kerül. Az urna helyének bérlése tíz évre 200, húsz évre 400 lej lesz.

A Nymphaea Élményfürdőben a belépőjegyek ára változatlan marad, 20-25 százalékkal drágulnak ellenben a wellness-szolgáltatások, például a különféle masszázsok. Nagyváradon megváltoztatják az utcák besorolást is jövőre, az erről szóló tervezetet szintén megtalálhatják ezen a linken.








EZT OLVASTA MÁR?

X