Első olvasatban tárgyalta a kormány a minimálbér emeléséről szóló jogszabályt


-A A+

Első olvasatban tárgyalta hétfői ülésén a kormány a minimálbér emeléséről szóló jogszabályt, amelynek értelmében 2020 január 1-jétől bruttó 2.262 lej lenne a középfokú végzettséggel rendelkezők, és 2.620 lej a felsőfokú végzettséggel rendelkezők minimálbére.

"2016 decemberében, amikor a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányra került, a bruttó minimálbér 1250 lej volt. A hétfői ülésen első olvasatban megtárgyaljuk, hogy a minimálbér a következő évtől kezdődően 2.262 lej legyen, azoknak pedig, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és legalább egy évet dolgoztak 2.620 lej havonta. Ez egy erőteljes társadalmi hatással bíró intézkedés, amikor jelenleg több mint 1,4 millió alkalmazott dolgozik minimálbérért. A projekt kapcsán konzultációkat folytattam a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel" - nyilatkozta a kormányülés elején Viorica Dăncilă távozó kormányfő, aki igazságosnak és társadalmilag helyesnek minősítette az intézkedést. Egy héttel ezelőtt Viorica Dăncilă még úgy nyilatkozott, hogy az Orban-kormányra bízzák a döntést. 

A minimálbér emelésével a közalkalmazottak bére is nőni fog. A honatyák bére például 900 lejjel lesz nagyobb, ha életbe lép a rendelet. 








EZT OLVASTA MÁR?

X