Az új munkaügyi miniszter a minimálbér emeléséről is beszélt


-A A+

Az új munkaügyi miniszter, Violeta Alexandru szerint a PSD-kormány által javasolt minimálbér-emelés nem nyugszik megfelelő számításokon és körültekintő tanácskozásokon.

A hétfőn leköszönt PSD-kormány tervei között szerepelt, hogy 2020. január elsejétől megemelik a minimálbért. Ezzel kapcsolatban a hivatalát kedden átvevő Violeta Alexandru úgy nyilatkozott: érdeklődött Marius Budăi leköszönt tárcavezetőnél a béremelés kiszámításának módjáról, mire a volt miniszter a Világbank jelentéseit és a PSD-kormányprogramot küldte át neki referenciaként.

"Egyértelmű, hogy technikai, objektív szinten nem készültek el a megfelelő számítások, a szükséges felmérések, és nem történt meg a konzultáció a versenyszféra azon szereplőivel, akiket érintenének ezek az intézkedések" - mondta az új munkaügyi miniszter, aki ígéretet tett, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kidolgoz egy objektív érveken nyugvó álláspontot a minimálbér emelésével kapcsolatban.

Violeta Alexandru leszögezte, nem akarja azt állítani, hogy a minimálbér-növekedés nem indokolt, de azt a ráció, és nem a kampány diktálta megfontolások alapján kell megvalósítani, a döntésbe pedig be kell vonni a gazdasági szereplőket, a szakszervezeteket, a munkáltatókat is. Az új munkaügyi miniszter azt is elmondta, hogy javaslatot tervez kidolgozni a részmunkaidős szerződések túlzott adóztatásának kiküszöbölésére, és közvitát készül indítani a fogyatékkal élő személyek alkalmazását lehetővé tevő jogszabálytervezetről.








EZT OLVASTA MÁR?

X