Arad használhatja fel a határ menti térség uniós útfejlesztési keretét


-A A+

Több mint húsz kilométernyi megyei rangú utat újít fel a határ menti térségben az Arad megyei önkormányzat a kisrégió településeinek bekapcsolásával a Transzeurópai Közlekedési Hálózatba (TEN-T). Emellett a vasúti határátkelőhellyel és vámszabad-kereskedelmi ipari övezettel rendelkező Kürtösön egy 7,3 km-es teherfogalmi terelőút is épül.

Az európai uniós támogatással, román–magyar együttműködés keretében megvalósuló projekt 13,9 millió eurós közösségi támogatást kap, amiből 12,9 milliót Arad megye használhat fel – a maradék egymillió euróból 22 Békés megyei település közlekedési csomópont-fejlesztési tervét valósítják meg – ismertették az illetékesek az aradi megyeházán tartott kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

Iustin Cionca, a megyei tanács elnöke szerint a beruházás fő célja a személy- és áruforgalom gördülékenyebbé tétele a határ menti térségben, elsősorban a nagylaki közúti és autópálya-határátkelőhely „felszabadítása” a forgalom átirányításával az alternatív határátkelőhelyek felé.

„Első kézzel fogható eredménye lesz a forgalom egy részének átterelése a Nagylak–Pécska–Kürtös–Kisjenő útvonalra, egyúttal a túlzsúfolt országutak, a Dévára, illetve Nagyváradra vezető a 7-es és 79-es számú országutak tehermentesítése. Nagyobb szerepet kap majd a gyulavarsándi határátkelő is, amint elkészül a magyar oldalon a Kecskemét–Gyula gyorsforgalmi út. A célok között szerepel, hogy Újszentanna, Pankota, Borosjenő és Borossebes felől is könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban megközelíthetők legyenek a román–magyar határátkelőhelyek, illetve a kürtösi és kisjenői ipari övezetek. Ennek a beruházásnak akkor nő meg igazán a jelentősége, ha Románia – remélhetőleg mielőbb – csatlakozik a schengeni övezethez, és a most csak hétvégenként nyitva tartó határátkelőhelyeken akadálytalanul közlekedhetünk” – mondta a megyei tanácselnök.

Ezek az ideiglenes határátkelők Ottlaka–Elek, Kisvarjas–Dombegyház, Feketegyarmat–Dénesmajor Nagylak–Csanádpalota között működnek szombatonként, illetve az utóbbi vasárnap.

Cionca hangsúlyozta, hogy négy–négy román, illetve magyar határ menti megyének szánt közúti infrastrukturális fejlesztésre fordítható keretet Arad megye használhatja fel – igaz, cserébe lemondtak a közegészségügyi és kulturális fejlesztési forrásokról. Mivel azonban az állami költségvetésből alig kapnak támogatást erre a célra, az 1200 kilométernyi, jórészt elavult megyei úthálózat javítására felújítását kénytelenek a saját költségvetési keretek mellett uniós pályázati pénzekből fedezni. Jelenleg 805 millió lej értékben zajlanak útügyi beruházások Arad megyében, s az összköltségből 561 millió lej az EU-s támogatás – tette hozzá Sergiu Bîlcea, a megyei önkormányzat alelnöke.

A támogatásnak köszönhetően megépül a Kürtöst elkerülő teherforgalmi terelőút, illetve Kisjenő elkerülésével is elérhető lesz a 79-es országútról a gyulavarsándi határátkelőhely az útszakaszok felújításával, illetve megépítésével:

  • Kürtös–Mácsa–Szentmárton: 8,6 km
  • Sznetmárton–Székudvar: 11,6 km
  • Székudvar–Nadab: 4,8 km (itt most nincs is út)

Szász Zsolt, a partnerintézmény Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány igazgatója elmondta: a szomszédos megyében 22, többnyire városi önkormányzat közlekedési csomópont-fejlesztési tervét készítik el a rendelkezésükre álló egymillió eurós támogatásból. Békésben nincsenek TEN-T-hálózatba csatlakoztatható települések, de a kész tervekre bármikor konkrét finanszírozási igény nyújthatnak be az érintett helységek elöljárói.

Arad megyében az útfelújítási és -építési munkálatok várhatóan a jövő tavasszal kezdődnek, és 2022 júniusáig tartanak majd.








EZT OLVASTA MÁR?

X