Parlamenti felelősségvállalással módosíthatja a kormány a 114-es rendeletet


-A A+

A kormány igyekezni fog korrekciókat végezni a 114-es sürgősségi rendeleten, jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök szerdán, a Gazdaságtudományi Akadémián szervezett konferencián. Hozzátette, ha másként nem, a parlament előtti felelősségvállalással módosítja a kormány a jogszabályt.

A miniszterelnök „gyilkosnak” minősítette a Dăncilă-kabinet által hozott 114-es sürgősségi rendeletet, amely szerinte minden ágazatban súlyos nehézségeket eredményez. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az előző kormányok nagy hibája az adótörvénykönyv „instabilitása” volt, amely összezavarta és állandóan új helyzethez való alkalmazkodásra kényszerítette a társadalmat.

Orban emlékeztetett, hogy a rendelet hamarosan a képviselőház napirendjére kerül. Közölte, hogy a a kormány megpróbál tárgyalásos úton többséget kialakítani ahhoz, hogy a módosításokat legkésőbb év végéig az alsóház elfogadja. Ugyanakkor nem zárta ki az sem, hogy a parlament előtti felelősségvállalás útján módosítják a rendeletet.

A parlament előtti felelősségvállaláskor a kormány a honatyák elé terjeszt egy törvényt vagy törvénymódosítást , amelyet a képviselők és szenátorok nem vitatnak meg, csak szavaznak róla. Ha a jogszabályt elutasítja a parlament, a kormány automatikusan megbukik.








EZT OLVASTA MÁR?

X