Most már hivatalos: döntött a kormány a minimálbér új összegéről


-A A+

A kormány pénteken elfogadott határozata szerint 2020. január elsejétől 2080 lejről 2230 lejre nő az országos bruttó minimálbér - jelentette be Violeta Alexandru munkaügyi miniszter.

A határozattal a minimálbér nettó (kézben kapott) összege 83 lejjel nő, a jelenlegi 1263 lejről 1346 lejre. A felsőfokú végzettségűek minimálbérét a korábban beharangozottaktól eltérően nem törlik el, de összege nem nő, bruttó 2350 lej (nettó 1413 lej) marad. Violeta Alexandru hangsúlyozta, hogy a minimálbér módosítását alapos elemzés és egyeztetés előzte meg.

Mint korábban írtuk, a megbuktatott Dăncilă-kormány hátrahagyott egy határozattervezetet, amely szerint 2020 januárjától nettó 100 lejjel, bruttó 2262 lejre nő az országos minimálbér, a felsőfokú végzettségűeké pedig 2620 lejre. Miután beiktatták a hivatalába, az új miniszterelnök, Ludovic Orban közölte, hogy az új kormány is támogatja a minimálbér emelését a jövő évtől.

A hivatalos adatok szerint jelenleg 1,7 millió alkalmazott dolgozik minimálbérét, és közülük mintegy 330 ezren kapják a felsőoktatási végzettségűeknek járó összeget. Ez azt jelenti, hogy minimálbér összegének és meghatározásának módosulása az alkalmazottak valamivel több mint egynegyedét érinti. 

Az összeg emelése nem csak a munkáltatóknak jelent többletkiadásokat, közvetett módon az országos költségvetést is terheli, mert a közalkalmazottak fizetését az egységes bértörvény a mindenkori minimálbér alapján, kategóriánként eltérő szorzókkal határozza meg. 








EZT OLVASTA MÁR?

X