Kitolták az egységes adónyilatkozat leadási határidejét


-A A+

Május 25-ig kitolta a kormány az egységes adónyilatkozat leadásának határidejét. 

A jövedelemdóról és társadalombiztosítási hozzájárulásról szóló egységes adóívet azoknak a magánszemélyeknek kell benyújtaniuk, akik fizetésen kívüli jövedelemre tesznek szert. Idetartoznak a többi között: a szerzői jogdíjasok a gazdasági tevékenység végzésére engedélyezett természetes személyek, vagy ismertebb nevűkön a PFÁ-sok; a szabad foglalkozásúak (PFI): ügyvédek, könyvelők, orvosok stb.; azok, akik lakásukat, földjüket bérbe adják, vagy turisztikai célra adnak ki szobát; akik osztalékot kapnak a részvényeik után. 

A 230-as egységes nyilatkozat benyújtásának határideje eredetileg március 15-e volt, keddi ülésén azonban a kormány május 25-ére módosította ezt a dátumot. "Számos civil szervezet kérte ezt, hogy biztosak legyenek benne, hogy mindenki időben benyújtja a formanyomtatványokat" - mondta kedd esti sajtótájékoztatóján Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető rámutatott, módosították a 2019/6-os rendeletet is, így az eredetileg 2020. február 1-je és március 31-e közötti időszak helyett február 8-a és június 31-e között lehet benyújtani az adóhátralékok átütemezésére vonatkozó terveket, ugyanakkor megszüntették az egymillió lejes összeghatárt, hogy bárki élhessen az átütemezés lehetőségével, akinek 2018. december 31-éig adóhátraléka volt.

A pénzügyminiszter bejelentette: dolgoznak azon, hogy ha egy cég számláit egy adónem be nem fizetése miatt zárolták, a hátralék befizetése után elektronikus úton, azonnal felszabadítsák. 
EZT OLVASTA MÁR?

X