Az euróövezeti GDP a vártnál kevésbé nőtt a negyedik negyedévben


-A A+

Az euróövezet hazai összterméke (GDP) a várakozásoknál kevésbé nőtt a negyedik negyedévben az előző három hónappal összevetve.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken ismertetett első becslése szerint az euróövezetben a december végével záródott három hónapban az előző negyedévhez képest szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság. Az EU egészében is 0,1 százalékkal bővült a GDP.

A harmadik negyedévben mindkét blokkban 0,3 százalékkal nőtt a gazdaság. Éves bázison szezonális kiigazítással az euróövezetben 1 százalékkal, az EU-ban pedig 1,1 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi utolsó három hónapban. Elemzők az euróövezetre nagyobb, 0,2 százalékos negyedéves, és 1,1 százalékos éves növekedést vártak.

A harmadik negyedévben az euróövezetben 1,2 százalékos, az EU-ban pedig 1,4 százalékos gazdasági növekedést mértek éves összevetésben. Az Eurostat nem végleges adatai szerint tavaly az euróövezet GDP-je 1,2 százalékkal nőtt, az Európai Unióé pedig 1,4 százalékkal bővült.








EZT OLVASTA MÁR?

X