2021-ben felszállnak az első gépek a brassói repülőtérről


-A A+

2021 júniusában elindulnak az első repülőgépek az épülő brassói repülőtérről, amely várhatóan évi egymilliós utasforgalmat valósít meg, közvetlenül és közvetve több mint hétezer munkahely létrehozását teszi lehetővé, valamint jelentősen hozzájárul a térség gazdaságának és turizmusának fejlődéséhez, összegeztek csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatón a háromszéki és Brassó megyei elöljárók.

A háromszéki önkormányzat tanácstermében Tamás Sándor megyei tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, illetve Adrian Veștea Brassó megyei tanácselnök, George Scripcaru brassói polgármester és Mihai Veștea, a fejlesztési minisztérium államtitkára beszéltek a két megye közös infrastrukturális projektjeiről.Brassó és Kovászna megyékből legalább két és félórás utazásra van a legközelebbi repülőtér, és ebből a térségből évente egymillióan utaznak hosszú órákat, hogy repülőre ülhessenek, mutatott rá Adrian Veștea. A Brassó megyei tanácselnök kiszámolta, hogy a térség lakói évente 5,6 millió eurót költenek csupán arra, hogy eljussanak a legközelebbi repülőtérre. Ez a sok idő és pénz is megspórolható lesz, amint beindul a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér, amely a jelenlegi infrastruktúra mellett is legtöbb 35 percre van Sepsiszentgyörgytől, de amint korszerűsítik a két megyét összekötő úthálózatot, ez az idő lerövidül 20-25 percre, tette hozzá Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki rámutatott: ez kevesebb idő, mint amennyit a bukarestiek vagy budapestiek utaznak a belvárosból a repülőtérig.

Adrian Veștea más adatokkal is érzékeltette a vidombáki légikikötő létjogosultságát. Rámutatott, hogy Romániában az elmúlt öt évben megkétszereződött a repülős utazások száma, amely így a korábbi, évi tízmillióról húszmillióra emelkedett. Ez lakosonként évente átlag egy repülős utazást jelent, miközben ez az arány Európában évente átlag 2,5 repülős utazás, tehát a hazai repülőzési szokásoknak még van fejlődési potenciálja. A tanácselnök szerint a brassói repülőtér egyrészt tehermentesíti a többi légi kikötőt, másrészt már harmadik éve Brassó vonzza a legtöbb turistát, így a „hegyvidék már megverte a tengert”.

A Brassó megyei elöljáró felidézte, hogy a mindenkori kormányok részéről nem kapták meg a megfelelő támogatást a repülőtér építéséhez, ez tavaly tört meg, amikor a háromszéki RMDSZ-es politikusok eredményesen lobbiztak, és első alkalommal sikerült szerezni az építkezésre 23,7 millió lej kormánytámogatást, idén pedig az országos költségvetésből további 50 millió lejt különítettek el erre a célra. Az eddig megvalósított munkálatokat így a Brassó megyei tanács elsősorban saját erőforrásokból és hitelből finanszírozta. A légi kikötő építésének teljes költsége 100 millió euróra tehető.

Brassó és Háromszék a közös fejlődésben érdekelt

A Kovászna megyei lakosság az elmúlt évtizedekben vásárolni vagy dolgozni járt be Brassóba, ám a két megye önkormányzati vezetői olyan közigazgatási és politikai együttműködésekre, infrastrukturális fejlesztésekre törekednek, amely által a két megye gazdaságilag és turisztikai téren is összekapcsolódjon, mutatott rá Tamás Sándor megyei tanácselnök. Ezt kiegészítve Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hozzátette: Brassó közelsége miatt évszázadokig többet veszített Háromszék, mint amit nyert, de az elmúlt tíz évben a közös jövőkép, illetve a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló együttműködés megváltoztatta ezt a viszonyt.

Antal Árpád értékelte azt is, hogy a Brassó megyei elöljárók soha nem féltek a pozitív gesztusoktól, bár a megyében a magyar közösség aránya nem haladja meg a 20 százalékot, mégis kitették a magyar feliratokat. George Scripcaru brassói polgármester hasonlóan vélekedett, amikor kifejtette: nincsenek román vagy magyar gondok, a problémák közösek, ezért olyan fejlesztéseket kell megvalósítani, amelyek az egész térség hasznára vannak.

Tervezik a Brassót Háromszéken keresztül Bákóval összekötő autópályát

A közigazgatási és fejlesztési minisztérium államtitkára, Mihai Veștea a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta: a szaktárcának összesen 6,8 milliárd euró áll rendelkezésére, hogy finanszírozza azokat a projekteket is, melyek a forráshiány miatt kerültek várólistára, így településfejlesztésre, oktatási infrastruktúrára és közvilágításra is több pénz jut.

Az államtitkár bejelentette, hogy ebben a hónapban szerződést kötnek a Háromszéken átvezető, Brassó és Bákó közti autópálya megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, ezt követően egyeztetnek az érintett megyékkel az autópálya nyomvonaláról. Emellett az Országos Befektetési Társaság alternatívát kíván biztosítani a zsúfolt Prahova völgyi forgalomnak, ezért átvette a Câmpinát a Valea Doftanei településen keresztül Négyfaluval összekötő, 61 kilométeres megyei utat, és elkezdik annak felújítását.








EZT OLVASTA MÁR?

X