A legjobb vendéglátókat és a turizmus szereplőit díjazzák Háromszéken


-A A+

Háromszéken második alkalommal díjazzák a turizmusban területén kiemelkedően teljesítő szakembereket.

A „Visit Covasna Gálát” tavaly indították hagyományteremtő jelleggel, akkor 18 kategóriában osztottak díjakat, idén pedig 24-re bővítették a kategóriák számát, jelentette be Grüman Róbert. A háromszéki önkormányzat alelnöke rámutatott: a gála elsődleges célja, hogy reflektorfénybe helyezzék azokat, akik Kovászna megye turizmusának fejlesztéséért dolgoznak, másrészt közösséggé szeretnék formálni az ágazat szereplőit, akik hozzájárulnak Háromszék idegenforgalmának növekedéséhez és a térség népszerűsítéséhez.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által második alkalommal meghirdetett versenyben március 10-ig, 24 kategóriában bárki benevezheti az általa legjobbnak tartott idegenforgalmi és vendéglátóipari vállalkozását és szakemberét.

Nevezni lehet online turisztikai marketing; turisztikai rendezvények; lovarda és lovasturizmus; kézműves műhely; utazási iroda; idegenvezető; báros és barista; pincér; szakács; klasszikus étterem; gyorsétterem; kemping, tábor és motel; kiadó szoba és apartman; vidéki panzió; városi panzió; kúria és kastélyszálló; 1 és 2 csillagos szálloda, illetve 3 és 4 csillagos szálloda kategóriákban. A tavalyi 18 versenykategóriát idén újabb hattal bővítették: innováció a turizmusban, a szakmák terén a cukrász kategóriával, food truck, rendezvények tekintetében: sport, kulturális és gasztroturisztikai rendezvény.

A Visit Covasna Gála verseny szervezői arra biztatnak mindenkit, hogy nevezzék be a versenybe kedvenceiket vagy magukat március 10-ig, majd ezt követően közönségszavazás és kilenc tagú szakmai zsűri dönti el a nyertest. A szavazás a gála weboldalán zajlik március 13-20. között. A nyerteseket március 26-án, csütörtökön, a 17 órától kezdődő gálán díjazzák Sepsiszentgyörgyön.

Tavaly 15 százalékkal nőtt a háromszéki turizmus teljesítménye

A Székelyföldi Turisztikai Klaszter elnöke, a verseny egyik zsűrije, László Endre szerint a díjazással a minőségibb munkára szeretnék ösztönözni a vendéglátóipari és turisztikai szereplőket. Rámutatott: az országos statisztikai hivatal adatai alapján tavaly 15 százalékkal nőtt a Kovászna megyei turistaforgalom, de a háromszéken eltöltött vendégéjszakák számát tekintve is élen jár Kovászna megye a három székelyföldi megye közül.

László Endre abban bízik, hogy a jövő évben megnyíló brassói repülőtér által növekszik a city break típusú utazások száma ezért szorosabbra kell fűzni az együttműködést Brassó megyével. A szakember szerint az a feladat, hogy bővítsék és népszerűsítsék a Kovászna megyei gyógykezelési lehetőségeket.

Kovászna megyében mintegy 300 vállalkozás tevékenykedik a turizmusban és vendéglátásban, ezek több mint 1100 személynek biztosítanak munkát, emellett száz körül van a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek száma, akik az idegenforgalom terén tevékenykednek.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András szerint Háromszék turizmusának fejlődését statisztikai adatok is igazolják, hiszen az ágazatban tevékenykedő cégek forgalma 30 százalékot nőtt az előző évekhez képest.








EZT OLVASTA MÁR?

X