Adófelajánlás: megjelent az új űrlap, egyszerűbb az eljárás


-A A+

Egyszerűsítette az adóhivatal az adófelajánlást - tájékoztat a Ziarul Financiar. Erre azért volt szükség, mert eddig körülményesen lehetett jövedelamdónk egy részét átutalni a civil szervezetekben, egyházi intézményeknek.

Mint arról már korábban beszámoltunk, eddig az a személy, aki a lehető legnagyobb összeget szerette volna felajánlani a 2019-re számolt jövedelemadójából, két űrlapot kellett kitöltenie. Az egyik űrlap a január és március közötti időszakban megvalósított jövedelemre vonatkozott, a másik pedig április és december közötti időszakot ölelte fel. Erre azért volt szükség, mert idén az eddigi 2 százalék helyett minden civil szervezetnek, alapítványnak jár az adónk 3,5 százaléka, de csak az áprilistól megvalósított jövedelmek esetében. 

Miért lett bonyolult?

Tavaly a PSD-ALDE kormány úgy döntött, hogy megkülönbözteti a civileket. A jövedelemadónk 3,5 százalékát kizárólag azoknak a szervezeteknek, alapítványoknak irányíthattuk át, amelyek akkreditáltak és amelyek szociális tevékenységet folytatnak. Ilyen például a Caritas, a Diakónia, a Máltai Szeretetszolgálat vagy bármely olyan meghatalmazott szervezet, amely például idősek otthonát, szociális étkezdét működtet. Ha az említett két feltételt nem teljesítette egyszerre a non-profit szervezet, akkor számára a jövedelemadónknak csupán 2 százalékát irányíthattuk át. 

A non-profit szervezetek diszkriminációra hivatkozva elérték, hogy a jelenlegi kormány változtasson ezen a gyakorlaton, így már minden szervezetnek, alapítványnak jár a személyi jövedelemadónk 3,5 százaléka. A változás viszont a visszamenőleges hatály tiltása miatt csak áprilistól érvényes, így a 2019. január és március közötti jövedelmek esetében marad a tavalyi rendelkezés: csak az egyházi intézmények és az akkreditált, szociális tevékenységet folyató szervezetek kaphatnak 3,5 százalékot, a többi egyesületnek meg kell elégednie a 2 százalékkal. Ha azt szerettük volna, hogy egyetlen lejtől se essen el a kiszemelt egyesületünk, eddig két adóívet kellett kitöltenünk az említett két időszakra. 

A panaszáradat nyomására viszont az adóhatóság most egyszerűsítette az eljárást, és két formanyomtatvány helyett már csak egyet kell kitöltenünk. Az új ívet itt találja. Az űrlapokat május 25-ig lehet benyújtani. 








EZT OLVASTA MÁR?

X