Könnyebben adhatnak uniós pénzt a tagállamok a gazdasági szereplőknek


-A A+

Az Európai Bizottság ideiglenes keretrendszert fogadott el az állami támogatási szabályok rugalmasságáról a gazdasági szereplők támogatása érdekében a koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos ismertette, az ideiglenes keretrendszer ötféle támogatást tesz lehetővé. A tagállamok közvetlen támogatásokat adhatnak különféle adókedvezmények formájában, támogatási rendszereket hozhatnak létre vállalatonként 800 ezer euró összegig, sürgős likviditási igények kielégítése érdekében.

Állami garanciákat nyújthatnak banki kölcsönökhöz, valamint maguk a tagállamok is kedvezményes kamatlábak mellett nyújthatnak kölcsönöket a vállalatok számára. Védőintézkedéseket foganatosíthatnak azoknak a bankoknak, amelyek állami támogatást nyújtanak a gazdasághoz. Az ideiglenes keretrendszer továbbá rugalmasságot tesz lehetővé a rövid távú exporthitel-biztosítására. Elősegíti tehát a gazdaság állami támogatását, miközben korlátozza az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit veszélyeztető negatív következményeket - ismertette a biztos.

A keretrendszer 2020 decemberéig lesz érvényben. A jogbiztonság biztosítása érdekében az Európai Bizottság ezen időpont előtt megvizsgálja, hogy a keretrendszert meg kell-e hosszabbítani - közölték.








EZT OLVASTA MÁR?

X