Levágták a közalkalmazottak bizonyos bérpótlékait


-A A+

Nem kapják meg a bérpótlékaik egy részét azok a közalkalmazottak, akik a koronavírus miatti szükségállapot kihirdetése óta otthon dolgoznak – jelentette ki vasárnap este a gazdasági miniszter. Virgil Popescu közlése szerint a kormánynak több forgatókönyve is készül a közszférával kapcsolatban.

A gazdasági minisztert a B1Tv-nek arról beszélt, hogy a koronavírus-válság leküzdéséhez szolidaritásra van szükség, a teherviselésből ki kell venniük a részüket a közalkalmazottaknak is. Virgil Popescu szerint a munkaügyi minisztériumban több forgatókönyv is készül arra, hogy a teherviselés megosztása milyen formában történik majd.

A tárcavezető emlékeztetett: az otthonról dolgozó közalkalmazottak már nem kapják meg a korábbi bérpótlékaik egy részét. Példaként a veszélyességi pótlékot említette. „Tehát a fizetésük bizonyos összegekkel máris csökkent” – magyarázta a gazdasági miniszter.

A múlt héten Florin Cîțu pénzügyminiszter vetette fel elsőként, hogy a koronavírus-válság költségeinek egy részét a közalkalmazottaknak át kellene vállalniuk. Értésre adta, hogy indokoltnak tartaná a fizetésük csökkentését, ahogy a 2010-es válság idején is történt. Később visszakozott, kijelentve, hogy a kormány nem tervez bérlevágást.

Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap este közölte: folyamatban van annak elemzése, hogy az állami alkalmazottakat lehet-e, és ha lehet, akkor kiket és hogyan, kényszerszabadságra küldeni, ami értelemszerűen bérlevágással is járna. Hangsúlyozta azonban, hogy az intézkedés a pedagógusokat nem érintené.








EZT OLVASTA MÁR?

X