Ennyi volt a háztartások átlagjövedelme 2019 utolsó negyedévében


-A A+

4999 lej volt egy háztartás és 1939 lej egy személy havi átlagjövedelme 2019 utolsó negyedévében - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közétett adataiból.

Egy háztartás havi összkiadása 4300 lejre rúgott, ez személyenként 1 677 lejt jelent, ami a teljes jövedelem 86%-át teszi ki. Az INS adatai szerint a pénzbeli átlagos jövedelem háztartásonként havi 4659 lej volt (1807 lej/fő), a természetbeni jövedelem pedig havonta 340 lej (személyenként 132 lej). 

A fizetés és egyéb kapcsolódó jövedelmek képezték a legfontosabb jövedelemforrást (a háztartások teljes jövedelmének 68,7%-át). A háztartás teljes jövedelméhez hozzájárult még a szociális juttatásokból származó jövedelem (18,7%), a mezőgazdaságból származó jövedelem (1,8%), a nem mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem (1,7%), az ingatlanokból, valamint az örökség eladásából származó jövedelem (1,2%), valamint a természetbeni jövedelmek (6,8%), elsősorban a saját erőből előállított élelmiszerek ellenértéke (5,5%). Az INS szerint a városi vagy vidéki lakhely befolyásolja a háztartások jövedelmének szintjét és összetételét. 

Ami a kiadásokat illeti: az emberek élelmiszerekre költenek a legtöbbet, majd a nem élelmiszeripari termékek és a szolgáltatások következnek, ezt az adók és illetékek befizetése követi. A befektetési költségek, lakások megvásárlása vagy építése, berendezések beszerzése, részvények vásárlása csekély hányadát (0,3%-át) képviselik a háztartások teljes kiadásának.

A fogyasztási kiadások standard osztályozása (COICOP) szerint az élelmiszerek és az alkoholmentes italokra fordított összeg 2019 negyedik negyedévében átlagosan a háztartások kiadásának 31,6%-át tette ki.
EZT OLVASTA MÁR?

X