Mutatjuk, hogyan kérvényezhető a hiteltörlesztés felfüggesztése


-A A+

A járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került adósok kilenc hónapos fizetési felmentést kaphatnak. 

Kérvényezhetik a bankoknál a hitelek törlesztésének meghatározott időtartamra történő felfüggesztését az érintett magánszemélyek, egyéni vállalkozók és cégek, mivel megjelent a Hivatalos Közlöny április 6.-i számában az erre vonatkozó kormányrendelet alkalmazási módszertana.

A kérelmezőnek nyilatkozatot kell letennie a hitelintézetnél, melytől kölcsönt vett fel, hogy a szükségállapot kihirdetése óta a koronavírus járvány miatt megcsappant a személyes- vagy családjának a jövedelme, s emiatt nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket. A kérelmező akkor minősül jogosultnak, ha kényszerszabadságra küldték őt magát vagy egy családtagját, felbontották a munkaszerződését, csökkentették a bérét, karanténba került, illetve megbetegedett a koronavírustól.

A halasztás, ami a felvett hitel törlesztőrészletére, a kamatra és a banki illetékekre egyaránt kiterjed, 1-től 9 hónapig terjedő időtartamra lehet igényelni úgy, hogy az utolsó havi részlet nem eshet 2020. december 31. utánra. Az igénylést a kormányrendelet hatályba lépést követő 45. napig lehet benyújtani. Mivel a rendelet március 30-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben, az igénylések határideje május 14. Halasztási igénylést egyetlen alkalommal lehet benyújtani. A bank 15 napon belül köteles közölni a kérelmezővel, hogy jóváhagyta-e a felfüggesztési kérelmet.

A kft.-k és a részvénytársaságok akkor kérhetik a törlesztési halasztást, ha rendelkeznek a gazdasági és energetikai minisztérium által kibocsátott, a 2020. márciusi bevételek legkevesebb 25 százalékkal történt csökkenését igazoló bizonylattal. Az igénylés leadásakor hivatalosan fizetésképtelennek minősülő cégek nem élhetnek a kedvezménnyel.

Kamatot kell fizetni

A jelzálogkölcsönök kivételével a törlesztés felfüggesztési időszaka alatt esedékes kamatot a bank hozzáadhatja a törlesztendő hitelösszeghez, s bekalkulálhatja azt az újraszámított kamatba. A lakásvásárlási hitelek esetén – azok lévén jelzáloghitelek – az adósoknak nem kell majd kamatot fizetniük a halasztási időszak alatt be nem fizetett kamat után. A PSD kifogásolta a kormányrendelet ezen kitételét, s olyan törvénytervezetet nyújtott be, amit a parlament meg is szavazott. Ez szerint minden adós mentesül az elmaradt kamat kamatának fizetése alól. A törvény nem lépett életbe, mivel a Nemzeti Liberális Párt alkotmányossági kifogást emelt, a kérdésben az alkotmánybíróság hivatott dönteni.

Az adós választhat, hogy az eredeti futamidővel törleszti-e a hitelt, ami nagyobb havi részletet jelent, vagy átütemezteti, mely esetben a futamidőt a törlesztés felfüggesztésének időtartamával lehet kitolni. Ez utóbbi esetben, ha még 5 évig kellene hogy fizessen, de 9 hónapos halasztást kér, 5 év és 9 hónap múlva jár majd le az utolsó részlet. A kamatnak az eredeti szerződében meghatározott értékét a bank nem módosíthatja.

Florin Cîțu pénzügyminiszter azt ígéri, hogy napokon belül internetes portált indítanak, melyen keresztül az érintettek jelezhetik, ha a bankok nem tartják be a rendelet előírásait.








EZT OLVASTA MÁR?

X