Winkler: gyorssegélyt biztosítanak az uniós tagállamoknak a járvány leküzdésére


-A A+

Az Európai Parlament április 16-17-ei rendkívüli ülésén költségvetés-kiigazításról döntött, amelynek eredményeképpen gyorssegélyt biztosít a tagállamoknak a koronavírus-járvány leküzdésére.

Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodájának csütörtöki beszámolója szerint a rendkívüli ülésszakban több olyan határozatot fogadtak, amellyel az EU költségvetését módosítják, azonnal elérhetővé téve a 2014-2020 közötti költségvetési időszak még felhasználható forrásait. Az EP jóváhagyott 3 milliárd eurót, amelyet két segítségnyújtási eszközön keresztül lehet felhasználni.

Ebből az összegből 2,7 milliárd eurót a vészhelyzeti támogatási eszközön keresztül kapják meg a tagállamok és az egészségügyi rendszerre, kórházak finanszírozására, járványtani szűrőközpontokra, tábori kórházak építésére fordíthatják. A fennmaradó 300 millió eurót az Európai Polgári Védelmi Mechanizmus keretében használnak fel, az összeget orvosi műszerek és védőfelszerelések beszerzésére szánják.

„Minden tagállam azonnal hozzáférhet ezekhez az új finanszírozási rendszerekhez, megerősítheti ezáltal egészségügyi rendszereit, a kórházi felszereltséget, hogy növelni tudja az orvosi ellátás hatékonyságát a koronavírus-járvány idején” – idézte Winkler Gyulát a sajtóiroda közleménye.

A gazdaság újraindítása is terítéken volt

Az RMDSZ EP-képviselője elmondta, az EP fontos határozatokat fogadott el a gazdaság újraindítása érdekében is. Ennek megfelelően elfogadták a rugalmasság elvét, amelynek köszönhetően a három uniós alap, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap keretében elérhető összegeket újracsoportosíthatják.

Winkler Gyula rámutatott, hogy egy másik határozat a 100 százalékos európai finanszírozás lehetőségét adja meg, amely azt jelenti, hogy az európai alapokból finanszírozott projektek esetében teljesen európai pénzekből lehet fejleszteni, nincs már szükség a tagállami társfinanszírozásra. Ugyanakkor az Európai Parlament megszüntette az N+3 szabályt, amely azt jelenti, hogy egyetlen tagállam sem veszíthet el európai finanszírozást késedelem miatt.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, az Európai Parlament által elfogadott intézkedéscsomagban arról is döntöttek, hogy egyszerűsítik a procedúrákat úgy az elérhető európai alapok korlátlan számú újracsoportosítása, mint a megvalósítás és a projektek auditálása során is.

„Meggyőződésem, hogy a régióknak kiemelt szerepük lesz a gazdaság újraindításában, és a regionális beruházási projektek során használják fel a leghatékonyabb módon az európai pénzforrásokat. Regionális szinten minden beruházás munkahelyteremtést jelent a kis- és közepes vállalatoknál és ez a legjobb módja, hogy gazdasági fellendülés kezdődjön” – fejtette ki Winkler Gyula szavazatmagyarázatában.

Az EP-képviselő arra is rámutatott, hogy az európai intézkedések az emberek bizalmát növelik az EU-ban, hogy tud segíteni a bajban. „Míg március az európai nézeteltérések és az egymásnak ellentmondó tagállami döntések hónapja volt, addig április az európai szolidaritásé kell hogy legyen, amikor az európai szintű intézkedések megerősítik az emberek bizalmát az EU erejében, hogy tud segíteni a bajban. Annak ellenére, hogy a kijárási korlátozás miatt mi, EP-képviselők nem tudunk személyesen jelen lenni munkahelyünkön, távmunkában dolgozunk, az Európai Parlament továbbra is az európai demokrácia legfontosabb fóruma” – nyomatékosított az RMDSZ EP-képviselője.

Az EP határozatot is elfogadott, amelyben összehangolt uniós fellépést szorgalmaz a COVID-19 járvány és annak következményei elleni küzdelemben.








EZT OLVASTA MÁR?

X