Az Európai Bizottság mezőgazdasági termelőket támogató intézkedéseket fogadott el


-A A+

Az Európai Bizottság olyan mezőgazdaságot támogató intézkedéseket fogadott el, amelyek növelik a gazdálkodók pénzeszközeit és csökkentik a nemzeti és regionális hatóságok, valamint a gazdálkodók adminisztratív terheit a koronavírus-járvány okozta helyzetben - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A gazdálkodók pénzállományának növelése érdekében az új intézkedések 50 százalékról 70 százalékra fogják emelni a közvetlen kifizetések, és 75 százalékról 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit. A mezőgazdasági termelők az előlegeket október közepétől vehetik fel. A további rugalmasság érdekében a tagállamok már a helyszíni ellenőrzések elvégzése előtt kifizethetik ezeket a mezőgazdasági termelőknek.

A csütörtökön elfogadott másik intézkedés a személyes jelenlétet igénylő helyszíni ellenőrzéseket csökkenti a közös agrárpolitika (KAP) által támogatott beruházások esetében. Mivel a jelenlegi kivételes körülmények között elengedhetetlen a gazdák és az ellenőrök közötti fizikai kapcsolat minimalizálása, az uniós bizottság lehetőséget akar biztosítani az ellenőrzések rugalmas ütemezésére. 

A tagállamok különböző eszközöket, például műholdképeket használhatnak a hagyományos, helyszíni látogatások helyettesítésére annak igazolására, hogy a beruházások megtörténtek. Ez lehetővé teszi az erőforrások hatékonyabb felhasználását, a járvány visszaszorítását szolgáló rendkívüli intézkedések betartását, és csökkenti az adminisztratív terheket. Végezetül elkerüli a támogatási kérelmek feldolgozásának felesleges késedelmét, hogy a támogatást a lehető legrövidebb időn belül folyósíthassák a mezőgazdasági termelőknek.








EZT OLVASTA MÁR?

X